(SVET) V Rusiji zabeležili rekordno število smrti zaradi koronavirusa

K. Š., STA
24.05.2020 09:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Avstrija
Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je danes opravičil, potem ko ga je policija ujela, da je na vrtu ene od restavracij v središču Dunaja kršil ukrepe, sprejete za zajezitev novega koronavirusa. S soprogo je bil v restavraciji, ko bi ta že morala biti zaprta.
Italija
- Prvi konec tedna po odpravi karantene, uvedene zaradi širjenja koronavirusa, so svobode željni Italijani množično obiskali priljubljene letoviške kraje, zasedli mestne parke in zelene površine ter se družili v lokalih in restavracijah. Policija je zaradi zbiranja številnim izrekla visoke kazni. Župan mesta Brescia Emilio Del Bono je po tistem, ko so so se ljudje začeli množično zbirati pred lokali v središču mesta, ki je bilo zaradi pandemije novega koronavirusa močno prizadeto, odredil zaprtje lokalov po 21.30 uri. Podoben ukrep so sprejeli tudi v Perugii. 
- V Italiji bodo v ponedeljek začeli s testiranjem na protitelesa za novi koronavirus, ki bo zajelo 150.000 ljudi. Z raziskavo naj bi ugotovili, kolikšen del populacije je okužen z virusom sars-cov-2 in ali to število sovpada z uradnimi statistikami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Rusija
- V Rusiji so danes zabeležili rekordno število smrti zaradi novega koronavirusa. Od sobote je umrlo 153 pacientov, ki so zboleli za covidom-19, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile oblasti v Moskvi.
- Volivci v Rusiji bodo v skladu s spremembami ruskega volilnega zakona, ki ga je v soboto odobril predsednik Vladimir Putin, v prihodnje na volitvah in referendumih lahko glasovali elektronsko ali po pošti, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Kremlja. Zagovorniki elektronskega glasovanja trdijo, da bo ta pripomogel k zajezitvi širjenje novega koronavirusa, saj državljanom ne bo več treba priti na volišča, da bi oddali svoj glas, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Nasprotniki pa opozarjajo, da bi lahko elektronsko glasovanje omogočilo manipulacije, neodvisni opazovalci pa težje odkrili morebitne nepravilnosti. Opozarjajo tudi, da ruske oblasti spremembe uvajajo v času, ko javni protesti zaradi pandemije niso dovoljeni, poroča dpa.
ZDA
V ameriški zvezni državi New York so v soboto zabeležili 84 novih smrti zaradi covida-19, kar je najmanj v enem dnevu od konca marca. Kot je ocenil guverner Andrew Cuomo, je to znak, da so dosegli resnični napredek pri zajezitvi širjenja epidemije, poročajo tuje tiskovne agencije. Cuomo je sicer v petek izdal nepričakovano odredbo, da dovoli zbiranje do 10 ljudi na javnih mestih. Odredil je odprtje državnih plaž, čeprav z omejenimi kapacitetami. 
Kitajska
Peking je pripravljen sodelovati v mednarodnih prizadevanjih za ugotovitev izvora novega koronavirusa, je danes izjavil kitajski zunanji minister Wang Yi. Pri tem je poudaril, da se bo moralo to sodelovanje vzdržati vsakršnega političnega vmešavanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Wang je pri tem obtožil ameriške politike, da širijo lažne novice o izvoru novega koronavirusa, da bi stigmatizirali Kitajsko, kjer se je virus najprej pojavil konec lanskega leta.
Južna Afrika
V Južni Afriki so zaradi okužbe z novim koronavirusom do nadaljnjega zaprli Mponeng, najgloblji rudnik na svetu. Testiranje je pokazalo, da se je v tem rudniku zlata, ki je v lasti družbe AngloGold Ashanti, okužilo najmanj 164 rudarjev, poroča britanski BBC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta