Svetovni voditelji obsojajo poskus atentata na Donalda Trumpa. Pirc Musar: V demokraciji ni prostora za nasilje

STA, M.D.
14.07.2024 09:42

Svetovni voditelji obsojajo poskus atentata na bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se je zgodil med njegovim predvolilnim zborovanjem na podeželju ameriške zvezne države Pensilvanije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Med poskusom atentata je bila ubita oseba, ki se je udeležila zborovanja, dve pa sta bili ranjeni. Trumpa je krogla oplazila po desnem ušesu.

(FOTO in VIDEO) Donald Trump preživel atentat: Medtem ko je govoril na zborovanju, odjeknili streli

"Znova smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki," je sporočil visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borell. S tem se je strinjala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je na družbenem omrežju X danes še zapisala, da jo je napad globoko šokiral.

Da je napad tragedija za naše demokracije, je prepričan tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Podobno pa je ocenil nemški kancler Olaf Scholz, ki je sporočil, da tovrstna dejanja nasilja ogrožajo demokracijo.

Iz Pekinga so medtem sporočili, da je kitajski predsednik Xi Jinping izrazil sočutje Trumpu.

Politično nasilje je kot nesprejemljivo označil kanadski premier Justin Trudeau.

Poskus atentata je obsodil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki Trumpu želi hitro okrevanje, je sporočil tiskovni predstavnik Guterresa Stephan Dujarric.

Britanski premier Keir Starmer je izrazil zaprepadenost nad šokantnimi prizori in sporočil, da politično nasilje nima prostora v naši družbi v nobeni obliki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Madžarski predsednik Viktor Orban, ki velja za velikega Trumpovega zaveznika, je omenil temne čase in dejal, da misli na Trumpa in da moli zanj. Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem izrazila upanje, da bo v volilni kampanji v prihodnjih mesecih dialog premagal sovraštvo ter zaželela Trumpu hitro okrevanje.

Argentinski predsednik Javier Milei je za atentat obtožil mednarodno levico. "V paniki zaradi porazov na volitvah se zatekajo k terorizmu, da vsilijo svojo nazadnjaško in avtoritarno agendo," je dejal.

(VIDEO) Na Trumpa streljal 20-letnik iz Pensilvanije, ki je bil prijavljen kot volivec republikancev

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da morajo strelski napad ostro obsoditi vsi branilci demokracije in političnega dialoga.

Globoko zaskrbljenost je izrazil tudi indijski premier Narendro Modi.

Avstralski premier Anthony Albanese je izrazil olajšanje, da je Trump na varnem in dejal, da v demokratičnem procesu ni prostora za nasilje.

Poskus atentata je obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je izrazil šok zaradi očitnega napada in dejal, da moli za Trumpovo varnost in hitro okrevanje.

Obsodbe napada so se med drugim zvrstile še iz Japonske, Avstralije, Nove Zelandije, Kostarike in Čila.

Ameriške televizije poročajo, da je atentator streljal s strehe poslopja, ki je bilo izven zavarovanega območja Trumpovega zborovanja na prostem. Tajna služba je sporočila, da je atentatorja ubila.

Slovenija izrazila šok ob poskusu atentata na Trumpa

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrstvo za zunanje in evropske zadeve sta danes izrazila šok ob sobotnem poskusu atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Poudarili so, da je nasilje v kakršnikoli obliki nesprejemljivo. Napad so že obsodili tudi drugi svetovni voditelji.

"V demokraciji ni prostora za nasilje v nobeni obliki. Zanj ni prostora v političnem življenju, ne v javnem in zasebnem življenju," je danes na družbenem omrežju X sporočila Pirc Musar ter obenem izrazila šok ob napadu na nekdanjega ameriškega predsednika.

Podobno se je odzval premier Robert Golob. "Močno obsojam napad na nekdanjega predsednika Trumpa. Politično nasilje nima prostora v demokratičnih družbah," je sporočil.

Šok ob poskusu atentata na Trumpa je danes izrazilo tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

"Šokirani smo nad poskusom atentata v ZDA," so na omrežju X sporočili z MZEZ. Poudarili so, da je politično nasilje v kakršnikoli obliki nesprejemljivo.

"Trumpu in njegovi družini pošiljamo najboljše želje," so še zapisali ter dodali, da mislijo na žrtve ter na njihove družine in Američane.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je medtem izrazila pretresenost nad poskusom atentata in smrtjo udeleženca zborovanja. "Dejanja političnega nasilja nimajo mesta v demokraciji in so nesprejemljiva," je zapisala na omrežju X. Trumpu je zaželela hitro okrevanje ter dodala, da je v mislih z vsemi nedolžnimi žrtvami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta