Temnopolta življenja ne štejejo

Kljub nekajtedenskim ameriškim protestom zoper policijsko nasilje in sistemski rasizem je policist v Atlanti streljal in ubil temnopoltega Brooksa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goreča restavracija Wendy's v Atlanti
Elijah Nouvelage

V Združenih državah Amerike je policist v noči na soboto ustrelil temnopoltega človeka, 27-letnega Raysharda Brooksa. Tokrat se je zgodilo v Atlanti. Protestniki so v soboto zaprli glavno avtocesto v Atlanti. Požgali so tudi restavracijo Wendy's, pred katero je policist ustrelil temnopoltega človeka, ko je ta poskušal zbežati pred aretacijo, poroča britanska tiskovna agencija Reuters. Restavracija, ki stoji tik ob bencinski črpalki, je gorela več kot 45 minut, preden so prispeli gasilci. Še ena skupina protestnikov se je podala na avtocesto Interstate-75 in ustavila promet, nato pa so jo zadržali s policijskimi avtomobili in razgnali s solzivcem.
V ZDA že nekaj tednov pretresajo množični protesti v okviru gibanja Življenja temnopoltih štejejo, ki pa so se ponekod spremenili v nasilje in plenjenje. Povod za proteste in demonstracije je bil policijski uboj oziroma umor temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda v Minneapolisu 25. maja. Belopolti policist mu je ob aretaciji skoraj devet minut s kolenom pritiskal na vrat in kljub Floydovim prošnjam ni odnehal, dokler Floyd ni več kazal znakov življenja. Zadnje dni so se protesti nekoliko umirili, nasilja je bilo vse manj, sedaj se je bati, da bo spet marsikomu prekipelo. Kajti tudi dogodek v Atlanti navaja na misel, da v ZDA sistemskega rasizma še niso odpravili.

Odstop vodje policije

Vodja policije v Atlanti Erika Shields je v soboto že odstopila. Policistovo streljanje na 27-letnika so posnele tudi nadzorne kamere restavracije. Policista, ki je v petek zvečer streljal in ubil Brooksa, so že odpustili, je v soboto pojasnil tiskovni predstavnik policije Carlos Campos, drugega vpletenega policista so začasno umaknili s terena. Oba policista sta belca. Policist, ki je streljal v Atlanti, je po navedbah policijskega oddelka, ki se mu je pridružil oktobra 2013, Garrett Rolfe, njegov kolega pa Devin Bronsan, zaposlen v tem oddelku od septembra 2018. Županja Atlante Keisha Lance Bottoms je potrdila, da je sprejela takojšnjo odpoved vodje policije Erike Shields. "Ne verjamem, da je šlo za upravičeno uporabo orožja, in takoj sem pozvala k takojšnji odstranitvi policistov iz oddelka," je na tiskovni konferenci pojasnila Bottomsova. Brooks je bil tudi oče deklice, ki je v soboto praznovala rojstni dan, so povedali njegovi odvetniki.
V bližini prizorišča streljanja so se v soboto začeli zbirati protestniki, ki so zahtevali, da se policista, vpletena v dogodek, kazensko obtoži. Streljanje se je zgodilo, potem ko je Brooks pozno zvečer zaspal v svojem avtomobilu, uslužbenci restavracije Wendy's pa so poklicali policijo, ker je z vozilom na dovozu blokiral pot drugim gostom, je svetovne agencije povzela Slovenska tiskovna agencija, STA. Policisti so ga nameravali aretirati, ker ni prestal preverbe alkoholiziranosti, a se je začel upirati. Posnetek nadzorne kamere prikazuje, da je med fizičnim spopadom s policistoma Brooks na parkirišču prijel električni paralizator enega od policistov in začel teči, policista pa sta se pognala za njim. Po približno šestih dolžinah avtomobila se je obril k policistoma in jima pokazal, kaj ima v roki, je po poročanju Reutersa na tiskovni konferenci razložil Vic Reynolds, direktor preiskovalnega urada GBI. "V tem trenutku policist seže z roko in izvleče pištolo, sproži ter na parkirišču ustreli Brooksa," nadaljuje Reynolds.

Paralizator ni smrtonosen

Odvetniki, ki zastopajo družino pokojnega, so novinarjem povedali, da policija ni imela pravice uporabiti smrtonosnega orožja, tudi če je Brooks vanjo usmeril paralizator, ki ni smrtonosno orožje. "Nikogar ni dovoljeno ustreliti, razen če vate meri z orožjem," je povedal odvetnik Chris Stewart. Okrožni tožilec Paul Howard ml. pa je v elektronskem sporočilu izjavil, da je njegov urad že sprožil obsežno neodvisno preiskavo dogodka, medtem ko čaka na ugotovitve preiskovalnega urada.
Temnopolta županja Bottomsova je dejala, da bo Shieldsovo, belko, ki je postala vodja policijskega urada decembra 2016, kot začasni vodja zamenjal temnopolti načelnik Rodney Bryant.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta