Težko pričakovani Googlovi novi mobilniki serije Google Pixel 9 na voljo tudi pri nas

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.08.2024 05:57

V ospredje predstavitve tehnoloških novosti je bila poleg mobilnikov Pixel 9, Pixel Watch 3 in Pixel Buds Pro 2 tudi umetna inteligenca Gemini in njene napredne funkcije, integrirane v pametne mobilnike devete generacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi Pixel 9 pametni mobilniki, ki jih je Google predstavil v Mountain Viewu v Kaliforniji. 
Reuters

Težko pričakovani najnovejši mobilniki serije Google Pixel 9, ki jih je Google pred tednom dni predstavil na svetovni predstavitvi, prihajajo tudi na slovensko tržišče. Ameriški tehnološki velikan je nedavno predstavil deveto generacijo pametnih telefonov Pixel, modele Pixel 9, Pixel 9 Pro in Pixel 9 Pro XL, ki jih bosta pri nas prodajala operater Telekom Slovenije in Big Bang.

Pri Telekomu Slovenije so v napovedi začetka prodaje zapisali, da bodo v sodelovanju z Googlom mobiteli v celoti uradno podprti v njihovem mobilnem omrežju, s čimer bodo zagotovili tudi celovito poprodajno podporo, kupci pa bodo lahko v celoti izkoristili najvišje gigabitne prenosne hitrosti, ki jih ponuja Telekomovo 5G-omrežje, za katerega so zapisali, da trenutno zagotavlja že 65-odstotno pokritost prebivalstva s signalom 5G, v naslednjem letu pa nameravajo zagotoviti 99-odstotno pokritost. Omrežje 5G uporablja že skoraj tretjina uporabnikov Telekoma Slovenije, še ugotavljajo, v razvoj mobilnega omrežja pa so lani vložili dobrih 22 milijonov evrov, investicije pa nameravajo v letošnjem letu več kot podvojiti. V letih 2023 in 2024 bodo tako nadgradili skoraj tisoč od skupno preko 1500 baznih postaj.

Novi Pixel 9 pametni mobilniki, ki jih je Google predstavil v Mountain Viewu v Kaliforniji. 
Reuters

A vrnimo se k Googlovim mobilnikom. V ospredje predstavitve je družba postavila umetno inteligenco Gemini, ki med drugim omogoča tudi iskanje po posnetkih zaslona. Nove telefone bo poganjal najnovejši procesor Tensor G4, model Pixel 9 pa se bo od različice XL razlikoval po velikosti zaslona. Pri osnovni različici bo imel zaslon diagonalo 16 centimetrov, različica Pro XL pa bo imela 17,3-centimetrski zaslon. Osnovni Pixel 9 bo imel 12 Gb sistemskega pomnilnika, medtem ko bosta modela Pro in Pro XL opremljena s 16 Gb pomnilnika. Seveda so izboljšali tudi kamero, ki jo v redakciji že pridno preizkušamo. 

Poleg novih mobilnikov je Google predstavil tudi novo pametno uro Pixel Watch 3, ki bo na voljo v dveh velikostih, proizvajalec pa je izboljšal tudi vzdržljivost baterije. Zelo zanimive so videti tudi brezžične slušalke Pixel Buds Pro 2, ki bodo denimo s pomočjo umetne inteligence zaznale, kdaj bo začel uporabniki govoriti in bodo začasno ustavile glasbo ter preklopile v način z okoljskim zvokom, po zaključku pogovora pa se bo predvajanje glasbe nadaljevalo. Dodatna uporabna funkcija je tudi način aktivnega izločanja hrupa, ki naj bi po besedah proizvajalca bistveno olajšal pogovore v hrupnem okolju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta