To je novi politični vodja Hamasa

Va, STA
06.08.2024 20:55

Jahja Sinvar je do zdaj vodil Hamas na območju Gaze. Izrael trdi, da je bil eden od vodij napada pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Islamsko odporniško gibanje Hamas oznanja, da je vodja Jahja Sinvar izbran za vodjo političnega urada gibanja," je v izjavi na Telegramu sporočilo gibanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nasledil bo Ismaila Hanijo, ki je bil prejšnjo sredo ubit v napadu na rezidenco v iranski prestolnici, kjer se je dan prej udeležil slovesne prisege novega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana. Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu za uboj Hanije.

61-letni skrajnež Sinvar, ki je več kot 20 let preživel v izraelskih zaporih, je od leta 2017 vodil Hamas na območju Gaze. Na položaju je tudi takrat nasledil Hanijo, ki je bil imenovan za političnega vodjo gibanja.

Sinvar je sicer na vrhu izraelskega seznama iskanih oseb. Izrael trdi, da je bil eden od vodij napada pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov, kakih 250 ljudi pa so palestinski borci vzeli za talce in jih odpeljali v Gazo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta