Vodja Hezbolaha: "Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo. Naš odgovor prihaja"

Va, STA
06.08.2024 19:42

Hezbolah se bo odzval na atentata v minulem tednu ne glede na posledice, je v televizijskem nagovoru izjavil Hasan Nasralah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah trdi, da sta njegova skupina in Iran dolžna odgovoriti Izraelu po uboju političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije in visokega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra ne glede na posledice.

Nasrala je v televizijskem nagovoru izjavil, da se je Iran po smrti vodje Hamasa "dolžan odzvati, sovražnik pa čaka v velikem strahu". Hezbolah se bo odzval "sam ali v okviru enotnega odziva celotne osi" odpora v regiji, ki jo podpira Iran, "ne glede na posledice". 

Čakanje Izraela na povračilni napad je označil za "del kazni". "Naš odgovor prihaja," je dejal v nagovoru, ki so ga prenašali v živo, in dodal, da bo ta odgovor "močan in učinkovit".

"Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo ... in ki je napadel Iran," je še dejal vodja Hezbolaha, ki uživa podporo Irana.

Hezbolah ima približno 150.000 raket, dronov in vodenih izstrelkov. V primerjavi z zadnjo vojno z Izraelom leta 2006 je gibanje svoj arzenal povečalo za približno desetkrat in bi lahko veliko močneje udarilo proti Izraelu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred govorom Nasrale so nad Bejrutom danes letela izraelska vojaška letala in nad libanonsko prestolnico prebila zvočni zid, je poročala nacionalna tiskovna agencija NNA. Po navedbah varnostnih virov so izraelska letala letala na zelo nizki višini. Novinarji AFP so poročali o žvenketanju oken med glasnim pokom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta