Tovarna Azot skoraj popolnoma uničena, Macron, Scholz in Draghi so se iz Kijeva vrnili na Poljsko

STA, M.R.
17.06.2022 11:13

Po navedbah ukrajinskih virov je bila kemična tovarna Azot v mestu Severodoneck v ruskem obstreljevanju skoraj popolno uničena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kemična tovarna Azot v Severodonecku 
Reuters

Intenzivni spopadi za nadzor nad mestom se nadaljujejo, ruske sile pa si še naprej prizadevajo zavzeti okolico mesta Popasna, da bi nato z juga obkolile Severodoneck.

Tako guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj kot ukrajinski generalštab sta opozorila, da se intenzivni spopadi za nadzor nad Severodoneckom nadaljujejo in da je Rusija na območje že poslala dodatno artilerijo.

Po poročanju generalštaba so ukrajinske sile odbile ruske napade na vas Zolote, neuspešni pa naj bi bili tudi ofenzivi proti mestu Slovjansk in vasi Bohorodice.

Ruska vojska je medtem zavzela vsa stanovanjska območja v mestu Severodoneck. Prav tako si še naprej prizadeva zavzeti okolico mesta Popasna, da bi nato z juga obkolila Severodoneck, navajajo britanske obveščevalne službe.

Ukrajinski branilci v Severodonecku so se sedaj utrdili v industrijski coni okoli kemične tovarne Azot. Poskusi evakuacije civilistov, ki naj bi se prav tako zadrževali v tovarni, so doslej bili neuspešni.

"Zaradi stalnega obstreljevanja in spopadov je nemogoče in fizično nevarno zapustiti tovarno," je opozoril Hajdaj in dodal, da bo samo popolna prekinitev ognja omogočila varno evakuacijo več sto civilistov, ki se skrivajo v tovarni. V tovarni se sicer po njegovih besedah nahaja 568 ljudi, med njimi 38 otrok.

Medtem je ukrajinski generalštab poročal tudi o ruskih zračnih napadih v smeri Avdijivke, ruskem obstreljevanju na jugu Ukrajine na meji med regijama Herson in Mikolajiv ter ukrajinskih zračnih napadih na tamkajšnje ruske položaje.

Britanski obveščevalci navajajo, da kljub anketam, ki kažejo, da večina Rusov podpira vojno v Ukrajini, vseeno velik del ruskega prebivalstva aktivno in pasivno izraža svoje nasprotovanje invaziji. Na strani ukrajinskih oboroženih sil se denimo glede na poročila bojuje tudi vojaška enota Legija svobode za Rusijo, ki jo sestavljajo Rusi.

Skepticizem glede vojne je velik tudi med poslovno elito in oligarhi. Rusijo naj bi od začetka invazije poskušalo zapustiti kar 15.000 milijonarjev, še navajajo britanske obveščevalne službe.

Macron, Scholz in Draghi že na Poljskem

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi so se danes po svojem prvem obisku v Ukrajini od začetka ruske invazije z nočnim vlakom vrnili na Poljsko. Ukrajini so v Kijevu obljubili podporo pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski z romunskim kolegom  Klaus Iohannis, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, in italijanskim premierjem Mariem Draghijem.
Reuters

Uro pred prihodom njihovega vlaka v poljsko mesto Przemysl se je predsednik vlade Draghi pridružil predsedniku Macronu v njegovem vagonu na dvostranskem srečanju, pred tem pa se je Macron pogovarjala s Scholzem.

Med obiskom v Ukrajini so vsi v četrtek trije voditelji, ki se jim je pridružil tudi romunski predsednik Klaus Iohannis, izjavili, da so pripravljeni Ukrajini "takoj" podeliti status uradne kandidatke za članstvo v Evropski uniji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to napoved pozdravil in izrazil upanje, da se bodo pred vrhom EU 23. in 24. junija s tem strinjale tudi druge države članice.

Dokončno odločitev o tem morajo namreč sprejeti prav članice, bo pa Evropska komisija že danes predstavila svoje mnenje o podelitvi statusa kandidatke tako Ukrajini kot Gruziji in Moldaviji. Pričakovati je, da bo mnenje pozitivno.

Poleg diplomatov in novinarjev je voditelje na vlaku spremljalo tudi približno 80 francoskih, nemških, italijanskih in ukrajinskih varnostnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta