BBC: Te izjave Sergeja Lavrova ne držijo

M.R.
17.06.2022 10:47

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v velikem intervjuju spregovoril za britansko medijsko hišo BBC, ta pa je preverila resničnost nekaterih njegovih trditev v zvezi z vojno v Ukrajini. Spodaj objavljamo nekaj ugotovitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov
Reuters

"Priključevanje Ukrajine Natu je bilo zločinsko dejanje"

V primeru, če bi Ukrajina postala članica Nata, bi jo bilo zavezništvo dolžno braniti pred napadom Rusije ali katerega koli drugega sovražnika. Nato ni razporedil nobenih svojih bojnih enot v Ukrajini, se je pa sodelovanje od leta 2014 poglabljalo.

Članice Nata so po ruski pripojitvi Krima Ukrajino podprle z opremo in urjenjem, pri tem so bili v državi prisotni tudi tuji inštruktorji. "Jasno je, da Ukrajina ni članica Nata, mi to razumemo," je že v marcu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Nismo napadli Ukrajine, najavili smo posebno vojaško operacijo"

24. februarja so ruske sile začele vseobsegajoč napad na Ukrajino, ki je bil uperjen proti več mestom po državi. V začetku marca pa je Rusija sprejela zakon, po katerem se objava "lažnih informacij" o tem, kaj počne ruska vojska, kaznuje z do 15-letno zaporno kaznijo.

V praksi to pomeni kazen za vse, kar je v nasprotju z izjavami Kremlja o njegovih aktivnostih v Ukrajini. Medijem v Rusiji je tako prepovedano ruska dejanja v Ukrajini označiti za "vojno" ali "invazijo". Uporabljajo lahko le izraz "posebna vojaška operacija".

"Po mednarodnem pravu plačanci niso priznani kot borci"

Ženevska konvencija zagotavlja imuniteto vojnim ujetnikom. Plačanci (tuji borci, ki niso del narodne vojske, sodelujejo pa v vojaških operacijah) niso zajeti v to zakonsko zaščito.

Lavrov je spregovoril o dveh Britancih, ki so ju zajeli na vzhodu Ukrajine. Oba v Ukrajini živita od leta 2018. Njuni družini sta sporočili, da sta dolgoletna pripadnika ukrajinske vojske in da bi ju morali zaradi tega zaščititi. Tuji državljani, ki so pripadniki oboroženih sil druge države, pa imajo pravice kot vojni ujetniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta