Trump bi kupil Grenlandijo

Reuters
16.08.2019 16:31

Če ameriški predsednik res razmišlja o nakupu največjega otoka na svetu, je to "dokaz, da se mu je zmešalo," pravi glasnik danskega zunanjega ministrstva Soren Espersen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Danski politiki so se včeraj z nejevero odzvali na novico, da naj bi ZDA nameravale kupiti Grenlandijo. Po poročanju nekaterih medijev naj bi se ameriški predsednik Donald Trump o nakupu največjega otoka na svetu, sicer avtonomnega ozemlja v okviru Danske, že pogovarjal s svetovalci. Grenlandska vlada je že sporočila, da otok ni naprodaj. Trump namerava prihodnji mesec obiskati Köbenhavn in glavna tema njegovih sestankov s premierjema Danske in Grenlandije naj bi bila Arktika. "To mora biti prvoaprilska šala," je medtem na twitterju zapisal nekdanji nekdanji danski premier Lars Lokke Rasmussen.
Nekateri svetovalci so Trumpovo idejo o nakupu Grenlandije obravnavali kot šalo, drugi so jo vzeli resneje. O nakupu otoka je prvi poročal Wall Street Journal. "Če premišljuje o tem, potem je to dokaz, da se mu je res zmešalo," je izjavil glasnik danskega zunanjega ministrstva Soren Espersen. "Ideja, da bi Danska okoli 50 tisoč svojih državljanov prodala ZDA, je naravnost absurdna," je še dejal Espersen. Grenlandija, avtonomna pokrajina v okviru Danske, ki jo obdajata Severni Atlantik in Arktični ocean, je odvisna od danske gospodarske pomoči. "Prepričana sem, da večina prebivalcev Grenlandije meni, da je dolgoročno gledano bolje biti povezan z Dansko kot z ZDA," je izjavila Aaja Chemnitz Larsen, poslanka v danskem parlamentu iz vrst druge največje grenlandske stranke Inuit Ataqatigiit (IA). Hkrati pa se je zavzela za enakopravnejše partnerstvo med Grenlandijo in Dansko. Danska premierka Mette Frederiksen in zunanji minister Jeppe Kofod včeraj nista bila dosegljiva za komentar, enako ne ameriško veleposlaništvo v Köbenhavnu. "O, ljubi bog. Kot nekdo, ki ljubi Grenlandijo, ki je že devetkrat obiskal vsak kotiček tega otoka in ima rad njene prebivalce, menim, da bi bila to popolna katastrofa," je na twitterju zapisal Rufus Gifford, nekdanji ameriški veleposlanik na Danskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta