Ukrajina izgubila ameriško letalo F-16 in dragocenega pilota

M.R.
29.08.2024 17:51

O tem poroča časnik Wall Street Journal (WSJ), ki se sklicuje na vire iz ameriške administracije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku avgusta obelodanil, da so prva letala F-16 že prispela na ukrajinsko ozemlje.
Reuters

Vojaško letalo naj bi strmoglavilo v ponedeljek, kar je le nekaj tednov za tem, ko so ta za Ukrajino težko pričakovana letala prišla v Ukrajino. 

Prve neuradne informacije kažejo, da letalo ni bilo sestreljeno v boju, ampak naj bi šlo za napako ukrajinskega pilota oziroma za tehnično okvaro. Ukrajinske zračne sile tega še niso komentirale.

Ameriška televizija CNN, ki se sklicuje na vir iz ukrajinske vojske, pa poroča, da naj bi pri tem umrl eden najboljših ukrajinskih pilotov Oleksij Mes, ki je uporabljal tudi vzdevek "Moonfish". V preiskavo incidenta naj bi povabili tudi tuje strokovnjake, je povedal vir. 

Smrt pilota je tako velik udarec za ukrajinsko vojsko, saj je bil Mes eden izmed redkih ukrajinskih pilotov, ki so se na Zahodu izurili za upravljanje teh letal ameriške izdelave. 

V ponedeljek je sicer Rusija izvedla velik napad na številne ukrajinske regije. Izstrelila je več kot 200 brezpilotnih letalnikov in raket. Te izstrelke pa naj bi ukrajinski piloti skušali sestreliti z letali F-16. 

O tem je v torek govoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da uporaba letal F-16 za boj proti ruskim izstrelkom kaže dobre rezultate.

WSJ danes še poroča, da je Ukrajina do zdaj prejela šest letal F-16. Skupina ukrajinskih pilotov je preteklo jesen odpotovala v ZDA na izobraževanje za letenje na letalih F-16. Takšno urjenje sicer traja 12 mesecev, ukrajinski piloti pa so ga zaključili že v pol leta, piše CNN. 

Ukrajina upa, da bi vsestranska letala F-16 četrte generacije obrnila vojno v njen prid. Z njimi bi nudili podporo kopenski vojski, napadali tarče na tleh in se spopadli tudi s sovražnikovimi letali in prestrezali rakete. S pravo oborožitvijo bi lahko letala F-16 tudi preprečila ruskim bombnikom, da bi se približali bojišču, še piše CNN. A za kaj takega bi potrebovali precej več teh letal.  Hkrati pa strokovnjaki opozarjajo, da so letala F-16 sicer po zmogljivostih slabša od najboljših ruskih letal.

Mes je bil tih

Mes in njegov kolega pilot Andrij Pliščkov z vzdevkom "Juice" sta postala maskoti ukrajinske kampanje za pridobitev letal F-16. Letenje na teh letalih so bile njune sanje. Mes je bil bolj tih in ni bil vajen publicitete, a ko je lani Pliščkov umrl v trčenju dveh letal nad Kijevom, je moral prevzeti njegovo vlogo.

V enem izmed redkih intervjujev za CNN je Mes priznal, da bi, če bi bil Pliščkov živ, z novinarjem govoril on. "Andrij je bil človek idej in tudi glavna gonilna sila za vsem skupaj," je dejal Mes. "Zdaj sem jaz odgovoren, da ta letala prispejo," je dodal. Za CNN je govoril med urjenjem v ZDA. Takrat je tudi povedal, da v času vojne nimajo časa za izvedbo celotnega urjenja, temveč, da se morajo uriti po skrajšanem programu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta