Ukrajina sporočila, da je od zahodnih zaveznic prejela več sistemov zračne obrambe. Omenjene so tri države

STA, Va
07.11.2022 15:44

"To orožje bo znatno okrepilo ukrajinsko vojsko in poskrbelo za večjo varnost našega neba," je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Zahvalil se je zlasti Norveški, Španiji in ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ukrajinske oblasti so v ponedeljek poročale o ruskih napadih v regijah Zaporožje in Sumi, ki so terjali najmanj dve smrtni žrtvi in uničili več objektov civilne infrastrukture. 

Namestnik vodje ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko je ruske sile obtožil obstreljevanja mest v regiji Zaporožje. Napad naj bi bil terjal eno smrtno žrtev in uničil 16 objektov civilne infrastrukture. Ukrajinske oblasti so poročale tudi o ruskem obstreljevanju obmejne regije Sumi, v katerem je umrla ena oseba, ena pa bila ranjena.

Obtožbe o obstreljevanju so letele tudi na ukrajinsko stran, pri čemer so proruske oblasti v mestu Doneck poročale o škodi na sedežu železniške uprave, kjer naj bi bil izbruhnil tudi požar.

Napetosti ostajajo visoke tudi v regiji Herson, kjer Kijev že več tednov koncentrira svoje sile. Rusija še vedno izvaja evakuacije prebivalstva iz Hersona, iz regije pa poročajo o pomanjkanju vode in elektrike. Predstavnik ruskih okupacijskih oblasti v regiji Kiril Stremusov trdi, da na fronti v zadnjih dneh ni bilo nobenih sprememb.

Ukrajina je medtem sporočila, da je od zahodnih zaveznic prejela več sistemov zračne obrambe. "Sistemi zračne obrambe NASAMS in Aspide so prispeli v Ukrajino. To orožje bo znatno okrepilo ukrajinsko vojsko in poskrbelo za večjo varnost našega neba," je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, pri čemer se je zahvalil zlasti Norveški, Španiji in ZDA.

Ruska vojska je v zadnjem mesecu okrepila napade na ukrajinsko civilno infrastrukturo. Doslej je bilo po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega uničenih že približno 40 odstotkov energetske infrastrukture v državi. Ukrajinske oblasti so sporočile, da je oskrba prebivalcev z elektriko še vedno nezanesljiva, in zlasti prebivalce Kijeva pozvale, naj omejijo porabo elektrike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta