Ursula von der Leyen: Madžarski zakon je sramota, Viktor Orban se je obrnil na nemške politike

STA, S. M., A.L.
23.06.2021 12:01
Predsednica Evropske komisije zgrožena nam madžarskim zakonom, ki mladim omejujejo pravico do informiranja glede homoseksualnosti in transseksualnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pool

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Bruslju napovedala ukrepanje zaradi madžarskega zakona, ki se nanaša na pravice skupnosti LGBTIQ. "Madžarski zakon je sramota," je poudarila. Komisija bo po njenih besedah madžarskim oblastem poslala pismo, v katerem bo izrazila pravne zadržke, preden začne zakon veljati.

"Ta zakon očitno diskriminira ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti in je v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU," je poudarila von der Leynova na novinarski konferenci. Ob tem je izpostavila, da močno verjame v EU, v kateri lahko vsakdo ljubi, kogar želi, in ki sprejema raznolikost. Napovedala je, da bo uporabila vse pristojnosti komisije za zavarovanje pravic vseh državljanov, ne glede na to, kdo so in kje živijo.

Med šestnajstimi državami, zaskrbljenimi zaradi zakona, ni Slovenije

14 držav članic EU je včeraj v skupni izjavi izrazilo "globoko zaskrbljenost" zaradi novega zakona na Madžarskem, ki po njihovem prepričanju diskriminira pripadnike skupnosti LGBTIQ in krši pravico do svobode izražanja pod pretvezo zaščite otrok. Podpisnice, med katerimi ni Slovenije, so Evropsko komisijo pozvale k ukrepanju. Pobudo sta danes podprli še Grčija in Avstrija, skupaj torej 16 držav.

Finančne sankcije zaradi zakona?

Belgijski premier Alexander De Croo je sicer pred dnevi pozval k finančnim sankcijam EU proti Madžarski zaradi zakona, ki prepoveduje spodbujanje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu. V belgijskem parlamentu je izpostavil, da v EU ni prostora za homofobijo.

Marton Monus

V torek pa je na pobudo Belgije skupina štirinajstih članic, med katerimi ni Slovenije, v skupni izjavi izrazila zaskrbljenost zaradi madžarskega zakona, ki po njihovem prepričanju diskriminira osebe LGBTIQ in krši pravico do svobode izražanja pod pretvezo zaščite otrok, ter komisijo pozvala k ukrepanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta