Ursula von der Leyen razglasila zmago EPP in napovedala boj proti ekstremizmu

STA, J.K.
09.06.2024 22:39

Z zmago EPP na evropskih volitvah bo von der Leyen najverjetneje ostala na čelu komisije še nadaljnjih pet let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po prvih objavljenih projekcijah potrdila zmago desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah. Ob tem je obljubila, da se bo v novi sestavi Evropskega parlamenta borila proti ekstremizmu.

"Zmagali smo na evropskih volitvah, smo najmočnejša stranka," je v Bruslju dejala von der Leyen. Vodja EPP Manfred Weber je medtem poudaril, da ima zmagovalec volitev pravico imenovati predsednika oziroma predsednico Evropske komisije. Z zmago EPP na evropskih volitvah bo tako von der Leyen najverjetneje ostala na čelu komisije še nadaljnjih pet let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na evropskih volitvah je namreč glede na zadnjo projekcijo slavila EPP, ki naj bi imela po novem 186 evropskih poslancev, sledijo socialisti (S&D) s 133 in liberalci (Renew) z 82. Za prvimi tremi skupinami naj bi se zvrstili skrajno desni politični skupini ECR in ID s 70 oziroma 60 evropskimi poslanci. Zeleni naj bi glede na projekcijo imeli 53, Levica pa 36 poslancev. Tri največje politične skupine, ki so doslej zagotavljale podporo Evropski komisiji von der Leynove, naj bi tako ohranile večino v Evropskem parlamentu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta