Kakšen bo Evropski parlament novega sklica: EPP s 189 poslanci, sledijo socialisti s 135 in liberalci z 80

STA, J.K.
09.06.2024 21:14

Za prvimi tremi skupinami naj bi se zvrstili skrajno desni politični skupini ECR in ID s 72 in 58 evropskimi poslanci. Na zadnjem mestu je Levica s 36 poslanci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Tri največje politične skupine v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta - desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), levosredinski socialisti (S&D) in liberalci (Renew) - bodo tudi v novem parlamentu obdržale večino, kažejo prvi neuradni izidi evropskih volitev. Skupaj naj bi imele 404 sedeže, od tega EPP 189, S&D 135, Renew pa 80.

EPP je glede na zadnjo projekcijo sestave Evropskega parlamenta, pri kateri so upoštevali delne izide iz 24 držav članic in ocene iz drugih treh, osvojila 189 sedežev od 720, medtem ko jih ima trenutno v 705-članskem parlamentu 176. Socialisti ostajajo druga največja politična skupina s 135 poslanci, kar je štiri manj kot trenutno. Liberalci, ki imajo trenutno 102 poslanca, pa naj bi jih po novem imeli 80.

Tri največje skupine, ki so doslej zagotavljale podporo Evropski komisiji predsednice Ursule von der Leyen, naj bi tako ohranile večino v Evropskem parlamentu. 
Reuters

Tri največje politične skupine, ki so doslej zagotavljale podporo Evropski komisiji Ursule von der Leyen, naj bi tako ohranile večino v Evropskem parlamentu. Skupaj naj bi imele 404 poslance, za večino pa jih potrebujejo 361. Sledili naj bi skrajno desni skupini Evropskih konservativcev in reformistov (72 evroposlancev) ter Identiteta in demokracija (58). Zeleni naj bi glede na projekcijo imeli 52, Levica pa 36 poslancev.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta