Ursula Von der Leyen v BiH obljubila pomoč EU po poplavah

STA, A.L.
24.10.2024 20:33

V poplavah in plazovih, ki so v začetku meseca v delu osrednje in južna BiH odnašali ceste, železniške tire in mostove ter uničevali naselja, je umrlo 27 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v okviru turneje po Zahodnem Balkanu obiskala območje v Bosni in Hercegovini, ki so ga ta mesec prizadele uničujoče poplave, in obljubila nadaljnjo pomoč Evropske unije pri odpravljanju posledic.

V poplavah in plazovih, ki so v začetku meseca v delu osrednje in južna BiH odnašali ceste, železniške tire in mostove ter uničevali naselja, je umrlo 27 ljudi. Največ jih je prihajalo iz vasi Donja Jablanica, ki sta jo dobesedno zasula blato in skalovje iz bližnjega kamnoloma.

Von der Leyen je popoldne v spremstvu predsedujoče svetu ministrov BiH Borjane Krišto vas obiskala v okviru svoje turnejo po šestih državah Zahodnega Balkana. Pogovarjala se je s pripadniki reševalcev in vodji več prizadetih skupnosti.

"Evropa vam stoji ob strani," je dejala in obljubila, da temu ne bo tako le na kratki rok, temveč jim bodo pomagali tudi srednje- in dolgoročno. "Najprej, seveda, pride takojšnja pomoč, nato pa tudi pomoč pri ponovni izgradnji in obnovi," je dodala.

"Ste prijatelji in partnerji. Ste država kandidatka za članstvo v EU," je po poročanju tujih tiskovnih agencije še dejala von der Leyen, ki bo v petek na obisku v Sarajevu.

Lokalni mediji škodo v petih občinah, vključno z uničenimi cestami in železniško infrastrukturo, ocenjujejo na najmanj 89 milijonov evrov. Samo v občini Jablanica naj bi znašala 25 milijonov evrov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta