V BiH zaradi groženj z bombami pridržali pet mladoletnikov

STA, A.L.
17.10.2024 12:10

Policija v Bosni in Hercegovini se v zadnjem obdobju spopada s številnimi lažnimi prijavami o podtaknjenih bombah na območju Sarajeva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija sumi, da so bili pridržani mladoletniki del večje skupine otrok, ki v zadnjem obdobju vsak dan pošiljajo lažne prijave o podtaknjenih bombah.
EPA

Grožnje se nadaljujejo kljub aretaciji petih mladoletnikov zaradi lažnih prijav, na več šol in eno od sodišč pa so prispele tudi davi, danes poročajo mediji v BiH. Policija sumi, da otroci to počnejo za nekaj mark.

Grožnjo o podtaknjeni eksplozivni napravi so v Sarajevu davi prejele tri šole in občinsko sodišče, je policija potrdila za tamkajšnje medije. Pojasnili so še, da so evakuirali prostore in da jih pregledujejo.

Policija je v Sarajevu doslej pridržala pet mladoletnikov, ki jih sumijo lažnih prijav o podtaknjenih bombah. Dva od njih so pridržali v sredo, za enega, ki so ga pridržali v ponedeljek, pa je tožilstvo sarajevskega kantona zahtevalo enomesečni pripor. Sumijo ga namreč, da je v 11 dneh kar 49-krat lažno prijavil podtaknjeno bombo.

Otroci se o tem dogovarjajo na družbenih omrežjih

S problemom nenehnih groženj z bombami se po pisanju portala Klix.ba spopadajo kantonalno ministrstvo za notranje zadeve, policija entitete Federacije BiH in državna obveščevalno-varnostna agencija (OSA).

Policija sumi, da so bili pridržani mladoletniki del večje skupine otrok, ki v zadnjem obdobju vsak dan pošiljajo lažne prijave o podtaknjenih bombah. Grožnje najpogosteje prejemajo osnovne in srednje šole, otroci pa naj bi jih pošiljali za določeno ceno oz. nekaj mark.

"Identificirali smo več oseb, vendar podatkov ne objavljamo, ker gre za mladoletne osebe. Gre za otroke, stare od 14 do 16 let. To je otroška igra," je za televizijo N1 BiH v sredo dejal vodja oddelka za boj proti računalniškemu kriminalu policije Federacije BiH Saša Petrović.

Pojasnil je, da se otroci o tem dogovarjajo na družbenih omrežjih. "Tu gre tudi za plačila po dve do tri marke (evro do evro in pol), da pošljejo grožnjo v šolo," je dodal. Pri tem je kot primer navedel otroka, ki se hoče izogniti testu v šoli in plača nekomu, da pošlje lažno prijavo o podtaknjeni bombi.

Šolski sistem v Sarajevu je zaradi vsakodnevnih groženj z bombami ohromljen že več tednov, saj morajo zaradi njih prekinjati pouk in pregledovati prostore. Doslej še v nobenem primeru niso našli eksplozivnih naprav.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta