V Avstriji kritični do obiska Nehammerja v Moskvi

STA, A.L.
11.04.2022 15:09

V Avstriji so pri opozicijskih socialdemokratih in svobodnjakih kritični do obiska kanclerja Karla Nehammerja v Moskvi, v koalicijskih Zelenih pa so zadržani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V bran kanclerju je stopil zunanji minister Alexander Schallenberg, ki je zagotovil, da je cilj obiska posredovati jasno humanitarno in politično sporočilo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Gre za to, da se izkoristi vsako možnost za končanje humanitarnega pekla v Ukrajini," je povedal Schallenberg novinarjem ob robu srečanja zunanjih ministrov EU v Luxembourgu. Zagotovil je še, da se bosta voditelja srečala brez kakršne koli prisotnosti medijev, saj obstaja skrb, da bi lahko Kremelj izkoristil slike s srečanja za sovražne namene.

Podkancler in predsednik Zelenih Werner Kogler je bil v odzivu zadržan in je opozoril, da če je bil obisk usklajen z Evropsko komisijo, potem je to vredno poskusa. Na drugi strani je bila zunanjepolitična predstavnica Zelenih Ewa Ernst-Dziedzic bolj kritična, ko je dejala, da obisk ne bo pomagal diplomaciji. Putin pa ga bo izkoristil za svojo propagando, je prepričana.

V Avstriji se vrstijo kritike in dvomi tudi v vrstah opozicije

Pri Evropski komisiji so danes sicer potrdili, da je Nehammer obvestil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen o obisku. "Vsako prizadevanje za mir v Ukrajini je koristno, podpiramo različna prizadevanja za mir. Morebitnega vpliva takšnega obiska ne morem komentirati," je danes povedal tiskovni predstavnik komisije.

V Avstriji pa se vrstijo kritike in dvomi tudi v vrstah opozicije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Jörg Leichtfried iz socialdemokratov (SPÖ) je danes ocenil, da je sicer pomembno biti pripravljen na dialog z vsemi, hkrati pa je pomembno, da je pogovor s Putinom ciljno orientiran in usklajen znotraj EU. Opozoril je, da se ne sme zapustiti skupne evropske poti. "Na koncu dneva pa bo pomembno, kakšen bo rezultat tega pogovora," je dodal.

Vodja svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl pa je ocenil, da strategija avstrijske vlade od začetka vojne ni trajna niti izvedljiva. Po njegovem za vsemi dejanji, od uvedbe sankcij, zagotavljanja nevtralnosti do obiskov v Kijevu in Moskvi, ni iskrene namere, da bi se doseglo konec vojne. Kickl, čigar svobodnjaki veljajo za podpornike Putina, upa, da je Nehammer dobro pripravljen in da z obiskom ne bo nastala nadaljnja škoda za Avstrijo.

Podobno opozarjajo pri liberalni stranki Neos. Predsednica stranke Beate Meinl-Reisinger je izrazila zaskrbljenost, da bi lahko Rusija obisk izkoristila za svojo propagando.

Nehammer se je v soboto mudil v Kijevu, kjer je zagotovil ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu solidarnost. Ob vrnitvi v domovino pa je v nedeljo napovedal, da bo obiskal tudi Putina. S tem bo postal prvi evropski voditelj, ki se bo osebno srečal s Putinom od začetka vojne. Kot napovedujejo na Dunaju, želi Nehammer govoriti o možnostih srečanja Zelenskega in Putina, prekinitvi ognja in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev. Obenem namerava kancler spregovoriti tudi o vojnih zločinih v Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta