(FOTO in VIDEO) Na širšem območju Kijeva našli že več kot 1200 trupel. Svetovalec Zelenskega: Rusija zasleduje novo obliko imperija

STA, Va, A.L.
11.04.2022 09:46

Ukrajinske oblasti preučujejo 5600 primerov domnevnih vojnih zločinov ruskih sil od začetka invazije, identificirali so več kot 500 domnevnih vojnih zločincev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariupol
Reuters

Na širšem območju Kijeva so od umika ruskih sil našli že 1222 trupel, je za britanski Sky News v nedeljo povedala ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova. Oblasti preučujejo 5600 primerov domnevnih vojnih zločinov ruskih sil od začetka invazije, identificirali pa so več kot 500 domnevnih vojnih zločincev, med njimi so tudi višji predstavniki ruske vojske.

"Kar vidimo v vseh regijah Ukrajine, so vojni zločini, zločini proti človečnosti, in delamo vse, da bi to popravili," je poudarila.

Zelenski: Odgovorili jim bomo 

Spopadi se nadaljujejo predvsem na vzhodu države. V napadu v Harkovu sta v nedeljo umrla najmanj dva človeka, dan prej pa deset. "Ruska vojska nadaljuje vojno proti civilistom zaradi pomanjkanja zmag na fronti," je na Telegramu zapisal regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je znova opozoril, da se ruske sile pripravljajo na še obsežnejše operacije na vzhodu države. "Pripravljamo se na njihove akcije. Odgovorili jim bomo," je zagotovil. Tudi namestnica obrambnega ministra Hana Maljar je opozorila, da Rusija vztraja pri zavzetju vzhoda Ukrajine.

Volodimir Zelenski je v ponedeljek po videopovezavi nagovoril južnokorejski parlament. 
EPA

Številni skušajo še vedno zbežati pred pričakovanimi spopadi na vzhodu. Po navedbah guvernerja Luganska Sergija Gaidaja na dan območje zapusti od 2500 do 2700 ljudi, okoli 20 do 25 odstotkov prebivalstva pa ostaja tam.

Z območja so med drugim rešili okoli 50 ranjenih in starejših pacientov ter jih na varno ob podpori Zdravnikov brez meja odpeljali s posebnim bolniškim vlakom. Načrtujejo nove evakuacije.

Gospodarske škode že za 1000 milijard dolarjev

Trajajoči spopadi pa pomenijo tudi vse večjo škodo za gospodarstvo Ukrajine. Namestnik ukrajinskega ministra za gospodarstvo je ocenil, da nastala škoda doslej znaša 1000 milijard dolarjev. Ukrajinska vlada je v nedeljo sicer prvič od začetka vojne dala na voljo sredstva v višini okoli 31,2 milijona evrov za nujno odpravo škode in popravila.

Napetosti med Rusijo in Ukrajino se po prepričanju svetovalca Zelenskega Olekseja Arestoviča ne bodo končale s to vojno. "Rusija zasleduje novo obliko imperija, bodisi z Vladimirjem Putinom ali Aleksejem Navalnim, tako se bosta v 32 do 35 letih z Rusijo odvili še najmanj dve oz. tri runde," je povedal. Menjava oblasti v Kremlju torej po njegovem naj ne bi končala konfrontacij z Ukrajino.

Rusija pripravlja provokacijo in jo bo naprtila ukrajinski strani? 

Oblasti za danes načrtujejo devet humanitarnih koridorjev, po katerih bi lahko ljudje z zasebnimi prevozi zapustili vzhod in jug države, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. V nedeljo je z obleganih območij po njenih informacijah zbežalo okoli 2800 ljudi.

Nadaljuje se tudi ruska ofenziva okoli pristaniškega mesta Mariupolj. Po navedbah separatističnih oblasti samooklicane republike Doneck so ruske sile zavzele že 80 odstotkov tamkajšnjega pristanišča, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Velika Britanija medtem svari, da bi Rusija lahko v Mariupolju uporabila fosforno strelivo, kot naj bi ga že bila na območju Donecka, poroča britanski BBC.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v bližini Izjuma zadeli dve ukrajinski letali. V bližini Dnipra so uničili raketni sistem, na vzhodu države pa še štiri drone in helikopter, navajajo.

Ukrajinski generalštab pa je v dnevnem poročilu zapisal, da jim je med drugim uspelo uničiti pet tankov in več oklepnikov. Ruske sile so od začetka spopadov po podatkih ukrajinske strani izgubile okoli 19.500 pripadnikov.

Izdali so tudi opozorilo, da nameravajo ruske sile nadaljevati napade na transportno infrastrukturo, da bi otežile pretok surovin po državi. Rusija naj bi pripravljala tudi provokacije na območju proruske separatistične regije Pridnjestrska republika v Moldaviji, za kar bi nato okrivila Ukrajino.

Avstrijski kancler Karl Nehammer na poti na pogovore z Vladimirjem Putinom v Moskvi. 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta