V bližini Firenc prodali Dantejevo hišo, edinstveno nepremičnino "očeta" italijanskega jezika

N.S., STA
11.02.2023 09:52

V bližini Firenc so prodali hišo iz 13. stoletja, ki je bila nekoč last italijanskega narodnega pesnika Danteja Alighierija. Edinstvena nepremičnina v kraju Fiesole je bila dolgo v lasti Dantejeve družine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Firence so glavno mesto italijanske dežele Toskana.
Večer

Sedaj jo je kupila italijanska nepremičninska agencija Lionard Luxury Real Estate. Za koliko denarja, ni znano. Različna besedila in zgodovinske objave potrjujejo, da je nepremičnina pripadala Danteju Alighieriju. Preteklost vile je omenjena tudi v drugih zgodovinskih publikacijah, kjer je opisana kot priljubljena počitniška destinacija firenške družine Alighieri.

Hišo so skupaj z drugim družinskim premoženjem pesniku zaplenili, ko je bil prisiljen zaradi političnih razprtij zapustiti Firence in se zateči v druga italijanska mesta. Dantejevemu sinu Iacopu Alighieriju je leta 1342 uspelo, da je ponovno pridobil hišo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dante (1265-1321), ki velja za "očeta" italijanskega jezika, se je leta 1265 rodil v Firencah. Tukaj je tudi napisal svoja prva dela in spoznal svojo otroško ljubezen Beatrice, ki jo je kasneje ovekovečil v Božanski komediji.

V Firencah je bil Dante tudi lokalni politik. V tedanjih bojih za oblast se je znašel na strani poražencev ter bil leta 1302 izgnan iz svojega rojstnega mesta. V odsotnosti so ga tudi obsodili na smrt.

Preostanek življenja je preživel v izgnanstvu v severnoitalijanskih mestih, v zadnjih letih pa je bil deležen prijateljskega odnosa v Ravenni. Tam je dokončal Božansko komedijo, ki jo je začel pisati šele med izgnanstvom. Kljub domotožju po Firencah se je v Ravenni očitno počutil kot doma. V svoji megapesnitvi je borov gozd južno od mesta, kjer veter še vedno šumi skozi mogočne krošnje, primerjal z vhodom v zemeljski raj, še navaja APA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta