V Evropskem parlamentu kritike madžarske omilitve vizumskega režima za Ruse in Beloruse

STA, A.L.
18.09.2024 18:50

Več poslancev se je strinjalo z oceno komisarke, da je Rusija varnostna grožnja Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Evropski poslanci so bili danes večinoma kritični do madžarskega programa za poenostavljeno pridobivanje dovoljenj za delo in prebivanje, ki od julija vključuje Ruse in Beloruse, in so poudarjali, da je Rusija varnostna grožnja za Evropo. Drugi, v glavnem madžarski evroposlanci, so v razpravi v Strasbourgu branili politiko Budimpešte.

Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je uvodoma pojasnil, da ima vsaka država članica pravico določeni skupini državljanov tretjih držav dati dovoljenje za bivanje in delo.

A evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je v imenu Evropske komisije poudarila, da je Rusija grožnja EU. Dodala je, da je unija zaradi ruske vojne v Ukrajini ruskim državljanom otežila vstop v EU, število vizumov, izdanih ruskim državljanom, pa se je zmanjšalo za skoraj 90 odstotkov.

"Madžarska je Rusom odprla zadnja vrata v Evropo"

Madžarski program, ki ruskim in beloruskim državljanom olajšuje vstop v unijo vzbuja vprašanja, zato je evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson izrazila zaskrbljenost, je pojasnila Kiriakides. Johansson je v zvezi s tem poslala vprašanja, komisija pa zdaj čaka na pisne odgovore Budimpešte.

Več poslancev se je strinjalo z oceno komisarke, da je Rusija varnostna grožnja Evropi. Fabienne Keller (Renew) je ob tem pozvala komisijo in države članice, naj začasno suspendirajo status Madžarske v schengnu.

Tomas Tobe je v imenu Evropske ljudske stranke (EPP) dejal, da Madžarska kot prioriteto predsedovanja svetu EU izpostavlja okrepitev varnosti državljanov. "A potem morate tako tudi delovati," je poudaril.

"Madžarska je Rusom odprla zadnja vrata v Evropo," je bil kritičen Jonas Sjöstedt (Levica), ki je ocenil, da je napočil čas, da EU proti Madžarski uporabi 7. člen pogodbe o EU. Čas je za uporabo člena 7 pogodbe o EU.

Madžarski poslanec stopil v bran Budimpešti

"To je darilo Orbana Putinu in sredinec EU," pa je glede madžarske omilitve vizumskega režima za Ruse in Beloruse dejal Jeroen Lenaers (EPP). Ocenil je, da Budimpešta s takšnim ravnanjem ogroža schengen in menil, da mora Evropa nemudoma ukrepati. Čeh Ondrej Kolar (EPP) pa je Orbana označil za Putinovega trojanskega konja v EU.

Madžarski poslanec Andras Laszlo iz Orbanove stranke Fidesz (Domoljubi) je po drugi strani stopil v bran Budimpešti. Dejal je, da tudi druge države izdajajo vizume ruskim državljanom, a zaradi tega še ni bilo razprav v Evropskem parlamentu. Madžarska je po njegovih besedah julija ruskim državljanom izdala le pet tovrstnih dovoljenj, prav tako avgusta, pa v evropskem parlamentu že drugič razpravljajo o tem.

Madžarka Zsuzsanna Borvendeg (ESN) iz Gibanja naša domovina pa je izpostavila, da komisija kaznuje Madžarsko, namesto da bi ščitila svoje državljane. Madžarsko dovoljenje za delo in prebivanje se po njenih besedah ne razlikuje veliko od podobnih dovoljenj v drugih državah članicah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta