Američani zaradi Rusov na neposeljeni otok poslali vojake in raketomete himars

M.R.
18.09.2024 10:57

ZDA so na neposeljen otok na zahodu Aljaske premestile okoli 130 vojakov in tudi večcevna raketna sistema himars. To naj bi storili, ker se ruska vojaška letala in plovila vse bolj pogosto približujejo ameriškemu ozemlju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriške sile so s premestitvijo sil odgovorile na vojaško vajo Ocean 2024 ruske in kitajske mornarice.
Reuters

Osem ruskih vojaških letal, štiri plovila in dve podmornici so se Aljaski približali pretekli teden, ko sta Rusija in Kitajska izvajali skupne vojaške vaje. Niti eno letalo ni vstopilo v ameriški zračni prostor, pri čemer je predstavnik Pentagona Pat Ryder dejal, da ni razloga za preplah. 

"Ni prvič, da vidimo Ruse in Kitajce, kako letijo v bližini. To budno spremljamo, smo pa tudi pripravljeni odgovoriti," je povedal. Tako so skupino ameriških vojakov 12. septembra poslali na otok Sheyma, ki je skoraj 2000 kilometrov oddaljen od ameriške zračne baze v Anchorageu. 

Vojaki so pripeljali tudi raketna sistema himars. Ameriški senator Dan Sullivan je sporočil, da je ameriška vojska v bližino zahodnega območja Aljaske razporedila tudi rušilec z vodenimi raketami in ladjo obalne straže, ko sta 10. septembra Rusija in Kitajska izvajali vojaške vaje v Tihem in Arktičnem oceanu. 

Severnoameriško poveljstvo zračne obrambe (Norad) je razkrilo, da je spremljalo ruska vojaška letala, ki so pretekli teden letela nedaleč od Aljaske. V zračni prostor ZDA sicer niso vstopila, so pa bila znotraj območja identifikacije, v katerem ameriške službe pričakujejo, da se jim bodo letala identificirala. 

Ameriška obalna straža pa je v nedeljo sporočila, da je njena 127 metrov dolga ladja v Čukotskem morju okoli 100 kilometrov severozahodno od Pint Hopea na Aljaski opazila štiri ladje ruske mornarice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta