V Nemčiji potrdili kazen za 99-letno nekdanjo tajnico v nacističnem taborišču, obsojena je bila na kazen za mladoletne

STA, A.L.
20.08.2024 11:01

Primer velja za verjetno zadnje sojenje v Nemčiji za zločine iz časa nacizma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija iz leta 2022.
Profimedia

Zvezno sodišče je danes potrdilo dvoletno pogojno kazen za nekdanjo tajnico nacističnega koncentracijskega taborišča, 99-letno Irmgard Furchner, ker je sodelovala pri sistematičnem pobijanju več kot 10.500 ljudi v nemškem taborišču Stutthof na severu Poljske. Sodba je pravnomočna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče v Leipzigu je obravnavalo pritožbo obrambe na odločitev sodišča v kraju Itzehoe iz leta 2022. Na ustni obravnavi konec julija je obramba med drugim trdila, da niso dokazali, da je Furchner res vedela, kaj se dogaja v taborišču, prav tako da se njeno delo tajnice ni bistveno razlikovalo od predhodnega dela v banki.

Furchner je od junija 1943 do aprila 1945 kot civilna uslužbenka delala v poveljstvu Stutthofa v bližini Gdanska. Sodišče jo je spoznalo za krivo, da je odgovornim v koncentracijskem taborišču pomagala pri sistematičnem pobijanju zapornikov. Obsojena je bila na kazen za mladoletne, dve leti pogojno, saj je bila v času storitve kaznivih dejanj mlajša od 21 let.

Primer velja za verjetno zadnje sojenje v Nemčiji za zločine iz časa nacizma.

V taborišču Stutthof blizu današnjega Sztutowa je po ocenah umrlo okoli 65.000 ljudi. Med njimi so bili Judje, poljski partizani in sovjetski vojni ujetniki. Furchner je delala v pisarni poveljnika taborišča Paula Wernerja Hoppeja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta