V Srbiji 272 novih okužb, v Avstriji več kot sto, Dunaj izdal strogo opozorilo pred potovanji na Zahodni Balkan

STA, M.R.
01.07.2020 18:14

V Srbiji so danes potrdili 272 novih primerov koronavirusa, štiri osebe pa so umrle. Razmere se ne umirjajo niti v Bosni in Hercegovini ter Severni Makedoniji, kjer so potrdili po več kot 100 novih primerov okužbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dunajsko mednarono letališče.
Reuters

Srbske oblasti so sporočile, da je na respiratorjih 73 bolnikov, aktivno okuženih pa je 1783 ljudi. Doslej je v državi zaradi covida-19 umrlo skupno 281 ljudi, potrdili pa so 14.836 okužb.
V Severni Makedoniji pa so v preteklem dnevu potrdili 120 novih primerov okužbe, umrle so štiri osebe. Skupno se je v državi z virusom okužilo 6454 ljudi, življenje pa je izgubilo 306 okuženih s koronavirusom.
V BiH so v zadnjem dnevu potrdili skupno 152 novih primerov okužbe, od tega 110 v Federaciji BiH. Samo na območju Sarajeva so potrdili 35 novih primerov. Skupno se je v državi z novim koronavirusom okužilo 4606 oseb, umrlo pa je 188 ljudi.

Infekcijska klinika v Beogradu
Reuters

V Avstriji najstrožje opozorilo pred potovanjem v šest držav Zahodnega Balkana

V Avstriji, kjer število novih okužb vztrajno raste, s torka na sredo so potrdili namreč kar 107 novih, kot vzrok za to navajajo povečanje potovanj v in iz držav Zahodnega Balkana. Zato so se oblasti odločile izdati opozorilo pred potovanji v šest držav - Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo, medtem ko članici EU Slovenijo in Hrvaško ta ukrep ne zadeva. Pri več novih žariščih virusa v Avstriji so namreč epidemiologi ugotovili, da je bil virus uvožen z Zahodnega Balkana.
Tisti, ki morajo v te države potovati iz nujnih razlogov, morajo ob vrnitvi v Avstrijo v 14-dnevno samoizolacijo ali predložiti negativen izvid nedavno opravljenega testa na covid-19. Gre za najstrožje opozorilo 6. stopnje, ki ga sicer avstrijske oblasti izrečejo le za države, v katerih vladajo vojaški spopadi.
Ta ukrep bo vplival predvsem na priseljence s koreninami na Balkanu, saj ti poletne počitnice ponavadi preživljajo pri sorodnikih v državah porekla. Več kot pol milijona ljudi v Avstriji, ki ima slabih devet milijonov prebivalcev, prihaja oziroma izvira iz nekdanjih jugoslovanskih republik.
Kljub naraščanju okužb pa Avstrija še vztraja pri omilitvi nekaterih ukrepov, sprejetih z namenom zajezitve širjenja koronavirusa. Tako so na primer tam od danes dovoljeni vsi športi, natakarjem ni več treba nositi obraznih mask, množični dogodki z do sto udeleženci niso več časovno omejeni, lokali se lahko odslej odprejo že ob 5. uri, načeloma smejo znova obratovati samopostrežni bifeji.
Maske je v Avstriji odslej, razen v določenih izjemah, treba nositi le še v javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in pri izvajanju storitev, pri katerih ni mogoče ohranjati medsebojne razdalje. Nos in usta morajo biti zakriti tudi na protestih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta