V Srbiji od četrtka prepoved izvoza pšenice, moke in olja, zagotoviti želijo dovolj hrane za domače potrebe

STA, A.L.
09.03.2022 11:18

Srbija bo v četrtek zaustavila izvoz pšenice, koruze in olja, da bi zagotovila dovolj hrane za domače potrebe, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v torek v intervjuju za srbsko televizijo TV B92 napovedal tudi oprostitev carinskih dajatev pri uvozu energentov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V Srbiji so danes sprejeli ukrepe, ki omejujejo izvoz kmetijskih pridelkov. Vučić je dejal, da se državljanom ni treba bati pomanjkanja hrane, ker ima Srbija za lastne potrebe več kot dovolj vsega. Prav tako po njegovih besedah zaradi ukrepov ni treba skrbeti malim kmetom, saj se prepoved izvoza nanaša predvsem na velika podjetja.

Kot je dejal Vučić, se je v minulih dveh dneh izvoz pšenice in moke povečal do te mere, da ga je treba prepovedati. Srbija bo po njegovih besedah imela težave tudi, če Evropska unija prepove uvoz vseh energentov iz Rusije.

"Če bo sledila odločitev o prepovedi uvoza vseh energentov iz Rusije, potem imamo tudi mi problem, ker jih nimamo od kje dobiti. Ne nafta ne plin ne moreta pasti z neba," je Vučić dejal v torkovem intervjuju za provladno televizijo TV B92. Ob tem je dodal, da je vlada pripravila odlok o oprostitvi carinskih dajatev na uvoz energentov, kar bo veljalo tudi pri uvozu energentov iz držav tretjega sveta. Naftna industrija Srbije (NIS), ki je v večinski lasti ruskega energentskega giganta Gazprom Njeft, že išče možnost uvoza iz držav tretjega sveta, je pojasnil.

Vučić je v intervjuju še povedal, da cen elektrike v tem trenutku ne bodo dvigovali. Ko gre za vojno, pa ne pričakuje dogovora med Ukrajino in Rusijo, ampak močnejše nadaljevanje ruske ofenzive.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta