V trčenju letal umrli trije ukrajinski vojaški piloti

STA, Va
26.08.2023 19:23

Nesrečo na severu Ukrajine so v ukrajinski vojski označili za grozljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Reuters

Gre za udarec za ukrajinske zračne sile, ki si prizadevajo zagotoviti napredne lovce F-16, da bi okrepile svojo protiofenzivo.

Trčenje se je zgodilo v severni regiji Žitomir, v njem pa sta bili udeleženi dve letali L-39, namenjeni urjenju za boj, so sporočili in dodali, da preiskava še poteka. "Izrekamo sožalje družinam žrtev. To je vse nas boleča in nepopravljiva izguba," so zapisale ukrajinske zračne sile.

Enega od pilotov, ki so umrli, je tiskovni predstavnik sil Jurij Ignat označil za mladega vojaka z "mega znanjem in mega talentom". "Major Andrij Pilščikov je posvetil svoje kratko, a svetlo življenje bojnemu letalstvu," je dejal in da je sanjal o letalih F-16 na ukrajinskem nebu.

Ukrajina že dlje časa zahodne države poziva k dobavi bojnih letal F-16. Prejšnji teden so ZDA odobrile prenos nizozemskih in danskih letal F-16 v Ukrajino. Nizozemska jih bo Ukrajini po besedah predsednika države Volodimirja Zelenskega dobavila 42, Danska pa 19. V četrtek je dobavo F-16 Ukrajini naznanila tudi Norveška.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta