V Turčiji zaradi žalitve predsednika države aretirali znano novinarko

STA, S. M.
23.01.2022 17:22

Turčija je pridržala znano televizijsko novinarko Sedef Kabas zaradi komentarjev na račun turškega predsedniku Recepa Tayyipa Erdogana, je potrdil njen odvetnik. Policija je novinarko prijela v soboto ob 2. uri zjutraj, le nekaj ur potem, ko je na Twitterju, kjer ima 900.000 sledilcev, poobjavila izjave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Po poročanju tujih medijev so novinarko aretirali zaradi tvita, v katerem je zapisala: "Ko pride vol v palačo, ne postane kralj. Palača postane hlev." Za kaznivo dejanje žalitve predsednika je v Turčiji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagrožena zaporna kazen od enega do štirih let.

"Tako imenovana novinarka očitno žali našega predsednika na televizijskem programu, ki nima drugega cilja kot širjenje sovraštva," je na Twitterju zapisal Erdoganov tiskovni predstavnik Fahrettin Altun. "To aroganco, to nemoralnost najostreje obsojam. To ni samo nemoralno, je tudi neodgovorno," je še ocenil Altun.

Sindikat turških novinarjev je aretacijo Kabasove označil za "hud napad na svobodo izražanja". Skupine za človekove pravice Turčijo rutinsko obtožujejo spodkopavanja svobode medijev z aretacijami novinarjev in zapiranjem kritičnih medijev, še posebej po neuspelem državnem prevratu julija 2016. Novinarji brez meja so Turčijo na svojem indeksu svobode medijev za leto 2021 uvrstili na 153. mesto od 180.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta