Kazahstan: Iskanje krivcev za proteste

V. B.
09.01.2022 17:44

Število žrtev se je povečalo, oblasti trdijo, da so nemiri zadušeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vojska je v največjem kazahstanskem mestu Almati, kjer je bilo žarišče protestov, postavila številne nadzorne točke.

Reuters

V Kazahstanu je bilo po navedbah lokalnih medijev in podatkih ministrstva za zdravje v nasilnih protestih ubitih najmanj 164 ljudi. Ob tem je bilo pridržanih skoraj 6000 ljudi, med njimi tudi več tujcev, je sporočilo kazahstansko predsedstvo. Po ocenah kazahstanskega notranjega ministrstva, ki so jih navajali lokalni mediji, materialna škoda po protestih, ki so izbruhnili minulo nedeljo, znaša približno 175 milijonov evrov, napadenih in izropanih je bilo več kot sto podjetij in bank, uničenih pa več kot 400 vozil.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev, ki je dal ukaz "streljaj in ubij", je sicer vzrok za proteste že ves teden iskal v "tujih plačancih", četudi so ljudje v prvi vrsti šli na ulice zaradi podražitve energentov. Tudi dežurnega krivca je bilo treba najti: tako so aretirali nekdanjega šefa obveščevalne službe Karima Masimova, ki ga sumijo veleizdaje. Masimova so pred tem odstavili, ker očitno ni predvidel krize. Masimov velja za zaveznika nekdanjega dolgoletnega kazahstanskega voditelja Nursultana Nazarbajeva, ki je sicer skoraj dobesedno ustoličil Tokajeva, pa so ga v sredo odstavili z mesta vodje varnostnega sveta. Nazarbajev je sicer včeraj zanikal navedbe, da zapušča Kazahstan, ter vse državljane pozval, naj podprejo sedanje vodstvo države pri soočanju z izzivi. Prav tako je dejal, da je z vplivne varnostne funkcije odstopil na lastno željo. Enainosemdesetletni nekdanji voditelj, ki je vodil Kazahstan vse od razpada Sovjetske zveze pred tremi desetletji pa do leta 2019, se od začetka protestov ni pojavil v javnosti. Čeprav je predal vodenje države Tokajevu, naj bi še vedno ohranjal močan vpliv v ozadju.

V petek je sicer predsednik Tokajev sporočil, da je bil v državi večinoma vzpostavljen ustavni red, ter napovedal, da se bodo varnostne operacije nadaljevale do "popolnega uničenja skrajnežev". V državo so medtem prispele tudi sile Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti pod vodstvom Rusije, Tokajev pa se je še posebej zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, kitajskemu voditelju Xi Jinpingu in turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki so ga podprli pri zadušitvi protestov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta