V Zagrebu za legionelo umrli trije bolniki

STA, Va
18.06.2024 16:21

Ni še znano, kako je bakterija prišla v vodovodni sistem KBC Rebro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ardmediathek.de

Šest bolnikov se je v zagrebškem kliničnem centru KBC Rebro od aprila okužilo z legionelo, trije so umrli, zadnji 31. maja, so sporočili (šele) danes.

Bolnišnica, ki lahko sprejme 1200 bolnikov, navaja, da morajo še ugotoviti, ali je bil vzrok smrti bolnikov okužba z legionelo ali njihovo splošno slabo stanje. Časnik Jutarnji list je poročal, da so ob odkritju okužb takoj sprožili preiskavo izvora, saj je znano, da se bakterija pogosto širi prek klimatskih naprav in po vodovodnem omrežju. Legionela iz naravnega okolja namreč zaide v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo in hlajenje, ter v bazene s kopalno in industrijsko vodo.

Pomočnik direktorja bolnišnice Milivoj Novak je povedal, da so takoj obvestili zavod za javno zdravje, ki je opravil vse potrebne analize, tako da je sedaj bakterija v vodovodnem sistemu izolirana. Po poročanju Hine je dodal, da sedaj izvajajo pasterizacijo oziroma iz vseh pip v bolnišnici točijo vrelo vodo. Ni pa še znano, kako je bakterija prišla v vodovodni sistem.

Simptomi in znaki bolezni so podobni gripi ali pljučnici, bakterija pa se prenaša z vdihavanjem drobnih kapljic, ki so razpršene v zraku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta