Velik preobrat: Oglasila se je skupina, ki trdi, da je ubila ruskega blogerja

M.R.
05.04.2023 14:18

Na družbenem omrežju Telegram se je oglasila skupina, ki je prevzela odgovornost za umor ruskega blogerja Maksima Fomina, poroča spletni portal The New Voice of Ukraine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umorjeni Maksim Fomin, ki je bil znan kot bloger Vladlen Tatarski.
Reuters

Ne gre za ukrajinsko organizacijo, temveč za rusko Nacionalno republikansko armado (NRA), je objavil neodvisni ruski portal Meduza. Gre za isto organizacijo, ki je že pred meseci prevzela odgovornost za umor Darje Dugine, hčerke proputinovskega ideologa in propagandista Aleksandra Dugina. Dugina, ki je tako kot njen oče goreče zagovarjala rusko agresijo nad Ukrajino, je 20. avgusta lani umrla v eksploziji naprave, ki je bila nameščena v njeno osebno vozilo.

"2. aprila 2023 smo organizirali in izvedli akcijo proti skupini Z-aktivistov in osebno proti znanemu vojnemu hujskaču ter vojaškemu propagandistu, vojnemu zločincu Maksimu Fominu, znanemu kot Vladlen Tatarski," je pisalo v sporočilu NRA. "To dejanje smo organizirali in izvedli samostojno, nimamo nobenih zvez, pa tudi nobene pomoči od kakšnih zunanjih struktur nismo prejemali, kaj šele katerih posebnih služb," so zapisali. 

Dodali so, da njihovo dejanje ni bilo nikakor usmerjeno proti "miroljubnim civilistom", saj da so bile vse žrtve napada podpornice ruske vojne proti Ukrajini. Hkrati je NRA pozvala vse ruske aktiviste za človekove pravice, naj pomagajo aretirani Darji Trepovi, ki so jo ruske oblasti prijele, ker je na dogodek, v katerem je ruski bloger umrl, prinesla kipec z eksplozivom. Ruse pa so pozvali k izvajanju uporniških akcij na vseh ravneh proti režimu v Kremlju, "vse do njegovega popolnega uničenja"

Ruske oblasti so Darjo Trepovo prijele, ker je na dogodek v lokal prinesla kipec z eksplozivom.
Reuters

Ruski opozicijski politik in aktivist Ilja Ponomarev trdi, da je NRA legitimna podzemna "aktivistična mreža". Prav Ponomarev, ki je bil do leta 2016 poslanec dume, je že avgusta lani sporočil, da je NRA ubila Dugino. Tudi po umoru Fomina je v medijih namigoval, da pozna tiste, ki so ubili "vojnega novinarja", da pa se še vedno čaka na uradno izjavo skupine, ki je akcijo izvedla. 

Fomin je bil ubit v nedeljo v lokalu, ki ga povezujejo sicer s šefom zloglasne skupine plačancev Wagner, ki jo vodi Jevgenij Prigožin. Moskva je takoj za napad obtožila Ukrajino, ki naj bi delovala prek zaprtega ruskega opozicijskega predstavnika Alekseja Navalnega

Umorjeni bloger je bil doma iz Makejevke, ki leži v od ruske vojske okupirani in k Rusiji priključeni ukrajinski pokrajini Doneck. Trdno je zagovarjal invazijo na Ukrajino. Leta 2011 je bil po poročanju portala New Voice of Ukraine zaprt zaradi ropa banke, po prvi invaziji na Ukrajino leta 2014 pa se je pridružil ruskim paravojaškim enotam. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta