(VIDEO) Aretacija: Ameriške tajne obveščevalne podatke objavil 21-letnik

M.R.
13.04.2023 20:07

Ameriški mediji so objavili identiteto osumljenca za objavo tajnih obveščevalnih podatkov. Gre za 21-letnega Jacka Teixeira, sicer pripadnika ameriških zračnih sil, ki so stacionirane v zvezni državi Massachusetts.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
FBI agents arrest Jack Teixeira, an employee of the U.S. Air Force National Guard, in connection with an investigation into the leaks online of classified U.S. documents, outside a residence in this still image taken from video in North Dighton, Massachusetts, U.S., April 13, 2023. WCVB-TV via ABC via REUTERS. ATTENTION EDITORS - NO SALES NO ARCHIVES THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY MANDATORY CREDIT
REUTERS/Wcvb-tv

Identiteto je najprej objavila televizija CBS News, že pred tem pa je časnik The New York Times (NYT) poročal, da naj bi za objavo stal vodja spletne klepetalnice na platformi Discord, namenjene računalniškim igram. A imena NYT ni navedel.

Pozneje je generalni državni tožilec Merrick Garland potrdil identiteto omenjenega osumljenca, ki so ga tudi že prijeli agenti zveznega preiskovlnega urada FBI. 

V sredo je časnik Washington Post objavil pogovor z enim izmed približno 20 članov klepetalnice, v kateri naj bi se tajni podatki prvič pojavili. Žvižgača je opisal kot mladega, karizmatičnega navdušenca nad orožjem, podatke pa naj bi dobil v oporišču, kjer je bil tudi zaposlen.

Objavo prvič komentiral tudi Biden

Curljanje teh podatkov pa je danes prvič komentiral tudi ameriški predsednik Joe Biden. Dejal je, da so preiskovalni organi že na sledi storilcu. "Skrbi me, kar se je zgodilo, a mi ni znano, da bi to imelo hude posledice," je povedal.

Danes se je oglasilo tudi ameriško obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da je bila objava tajnih obeščevalnih podatkov namerno kaznivo dejanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta