(VIDEO) Beograd: Tik pred zdajci vendarle zelena luč za parado ponosa, v Srbiji pa že prvi incident

N.S., STA
17.09.2022 16:11

Po tednih pritiskov iz tujine je srbska premierka Ana Brnabić danes vendarle dovolila, da se popoldne v Beogradu odvije Parada ponosa v sklopu Europrida 2022, so sporočili iz Evropskega združenja organizatorjev ponosa (EPOA).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dogovor naj bi bil po poročanju srbskih medijev dosežen tik pred zdajci po pogovorih med kabinetom Brnabićeve in EU. H kompromisni rešitvi naj bi po navedbah portala Nova.rs pomembno prispevala evropska komisarka za enakost Helene Dalli, ki se je osebno angažirala v pogovorih s srbsko premierko. Dallijeva je sicer trenutno v Beogradu in se namerava - skupaj z več drugimi tujimi politiki in diplomati - udeležiti Parade ponosa.

Brnabićeva je medtem danes v nagovoru na sprejemu tujih diplomatov zatrdila, da bo med parado varnost zagotovljena, in spomnila, da v minulem tednu, ko so se v Beogradu že odvili številni manjši dogodki v okviru Europrida, ni prišlo do nobenih incidentov.

"To je prava slika Beograda in Srbije ter tega, kar sta. Srbija je odprta in svobodna družba, v kateri so vsi dobrodošli, in to bomo v prihodnjih letih šele dokazali," je poudarila po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Vztrajala je, da se za organizacijo Europrida niso odločili, ker bi jih nekdo k temu prisilil, temveč zaradi Srbije same in dobrobiti širše regije.

V središču Beograda je sicer danes okoli 13. ure prišlo do incidenta, ko je policija zadržala manjšo skupino, ki je nosila verske simbole in protestirala proti Paradi ponosa. Nekateri protestniki so ob tem začeli metati steklenice v policiste in novinarje, a o hujših izgredih niso poročali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta