(VIDEO) Eksplozije na vojaških letališčih v Rusiji: "Če je dron prišel iz Ukrajine, lahko dosežejo tudi Moskvo"

Va, STA, A.L.
05.12.2022 13:50

Obe napadeni vojaški bazi, v Rjazanu južno od Moskve in v Saratovu, imata strateške bombnike dolgega dosega T-95, ki jih Rusija uporablja za raketne napade na Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V eksplozijah na dveh vojaških letališčih v Rusiji je bilo danes ubitih in ranjenih več ljudi, poročajo ruski mediji. Na letališču v bližini mesta Rjazan južno od Moskve je eksplodiral tovornjak s cisterno za prevoz goriva, pri čemer so umrli trije ljudje, najmanj pet je bilo ranjenih. V eksploziji na letališču v Saratovu pa sta bila ranjena dva človeka. "Neidentificiran dron je napadel letališče v regiji Saratov," je poročal spletni portal Baza. 

Na letališču v Rjazanu naj bi bilo poškodovano letalo, na letališču Engels-2 pri Saratovu pa dve letali. Šlo naj bi za strateška bombnika dolgega dosega T-95. Te bombnike, ki lahko nosijo tudi jedrsko oborožitev, Rusija uporablja za raketne napade na Ukrajino, kjer je bila v preteklih tednih v raketiranju uničena kritična infrastruktura, zaradi česar so brez vode in elektrike ostali mnogi Ukrajinci.

Kaj je povzročilo eksploziji, za zdaj ni znano. Obe območji sta od ukrajinske meje oddaljeni več sto kilometrov. Po besedah guvernerja regije Saratov varnostne sile preverjajo "poročila o incidentu na vojaških objektih", poroča BBC.

Kijev je v preteklih mesecih priznal napade na več ruskih vojaških oporišč na polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014. Poročila o zadnjih eksplozijah na dveh različnih vojaških lokacijah v Rusiji po navedbah BBC še podžigajo ugibanja, ali za njimi stoji Ukrajina.

"Če je dron prišel iz Ukrajine, potem že imajo tehnologijo s tisočkilometrskim dometom, kar pomeni, da bi lahko napadli tudi Moskvo. Protiudare moramo podeseteriti," je objavila proruska tiskovna agencija Readovka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta