(VIDEO) Hezbolah: Operacije proti Izraelu za danes končane

STA, A.L.
25.08.2024 06:53

Zanikali so trditve Izraela, da je izraelska vojska s preventivno akcijo preprečila obsežen napad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da so njihove operacije proti Izraelu za danes končane in da vodja gibanja Hasan Nasrala bo popoldan podal izjavo o razvoju dogodkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem so zanikali trditve Izraela, da je izraelska vojska s preventivno akcijo preprečila obsežen napad.

"Naša današnja vojaška operacija je končana," je sporočilo gibanje Hezbolah. Dodali so, da bo Nasrala popoldan podal izjavo, v kateri bo spregovoril o "najnovejšem razvoju dogodkov," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je ob tem potrdilo navedbe o smrti enega od svojih borcev v izraelskem napadu na mesto Khiam na jugu države. Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so bili na jugu Libanona v izraelskih napadih skupno ubite tri osebe.

Reuters

Izraelske trditve o preventivni akciji in preprečenem napadu je libanonsko oboroženo gibanje medtem označilo za "prazne besede".

Izraelska vojska je namreč davi sporočila, da je sprožila preventivne napade v Libanonu na podlagi znakov, da se Hezbolah pripravlja na izvedbo obsežnejšega napada. Pri tem naj bi uničila "na tisoče Hezbolahovih raketometov", usmerjenih proti severnemu in osrednjemu delu Izraela.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je ob tem razglasil 48-urno stanje izrednih razmer za vso državo, potem ko je Hezbolah ponoči sporočil, da so izstrelili več kot 320 raket na 11 položajev izraelske vojske.

Zasedanje izraelskega vojnega kabineta. 
Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pozneje sporočil, da je izraelska vojska s proaktivnim delovanjem "odstranila grožnje", potem ko je zaznala priprave gibanja Hezbolah na napad na Izrael.

Libanonsko šiitsko gibanje je napade sprožilo v odgovor na uboj enega od svojih najvišjih poveljnikov Fuada Šukra 30. julija v Bejrutu. Dan zatem je bil v Iranu ubit vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija, vse od takrat pa je celoten Bližnji vzhod v pričakovanju odgovora Hezbolaha in Irana. Zdi se, da so bili današnji napadi prvi večji povračilni ukrep Hezbolaha, medtem ko odgovor iz Irana še ni prišel.

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona sicer že deset mesecev skoraj vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom, vse odkar je oktobra lani izbruhnila vojna v Gazi. Voditelji na obeh straneh trdijo, da si ne želijo vojne v polnem obsegu, vendar ob tem zatrjujejo, da so nanjo pripravljeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta