(VIDEO) Kitajska podmornica s tričlansko posadko dosegla najnižjo točko površja Zemljine skorje

Gr.G., STA
24.11.2020 12:44
Nova podmornica imenovana Fendouzhe (Strelec) je dosegla Marianski jarek, ki velja za najgloblji znani del svetovnih oceanov in najnižjo točko površja Zemljine skorje. Kitajci so objavili posnetke podmornice, kako leži na dnu jarka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po poročanju kitajskih medijev se je podmornica s tremi raziskovalci na krovu potopila več kot 10.000 metrov globoko v podvodni jarek na zahodu Tihega oceana. Videoposnetki prikazujejo, kako se je zeleno-bela kitajska podmornica premikala skozi temno vodo, obdano z oblaki usedlin in se nato počasi dotaknila morskega dna.

Doslej je le peščica ljudi obiskala dno Marianskega jarka, ki je v obliki polmeseca in je dolg več kot 2550 kilometrov. Največja izmerjena globina jarka je 10.984 metrov pod gladino morja, po nekaterih meritvah, ki potem niso bile potrjene, pa celo 11.034 metrov. Če bi na dno postavili najvišjo goro sveta Mount Everest, ki meri 8848 metrov, bi jo še vedno prekrivalo za dva kilometra morja.

Podmornica Fendouzhe, ki je v zadnjih dneh opravila več potopov, je v začetku tega meseca postavila državni rekord na 10.909 metrih za potop s posadko, ko je dosegla najglobljo znano točko Marianskega jarka, poimenovano Challenger Deep. To je le nekaj manj od svetovnega rekorda 10.927 metrov, ki ga je leta 2019 postavil ameriški raziskovalec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta