(VIDEO) Merklova za čustveno sporočilo državljanom prejela aplavz: "Resnično mi je iz srca žal"

Gr.G., STA
09.12.2020 12:21
Resnično mi je iz srca žal. A če je cena za božične sejme 590 smrtnih žrtev na dan, je to zame povsem nesprejemljivo, je bila odločna nemška kanclerka, ki prebivalce poziva k bistvenemu zmanjšanju stikov med božičem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Nemška kanclerka Angela Merkel je zahtevala strožje omejitve po vsej državi do sredine januarja, da bi zmanjšali širjenje okužb z novim kororonavirusom, potem ko so danes iz države poročali o črnem rekordu 590 smrti zaradi covida-19, kar je največ v enem dnevu doslej. "Vem, koliko ljubezni je v postavljanju božičnih stojnic in pripravi kuhanega vina. Ampak to nikakor ni združljivo z dogovorom, da smemo hrano in pijačo kupiti zunaj in jo konzumirati doma. Resnično mi je iz srca žal. A če je cena za to 590 smrtnih žrtev na dan, je to zame povsem nesprejemljivo," je v čustvenem nagovoru dejala Merklova.

Nemška kanclerka je prebivalce tako znova pozvala pozvala, naj poslušajo znanost v boju proti novemu koronavirusu in pred božičem bistveno zmanjšajo stike. "Če bomo imeli preveč stikov pred božičem in bo to nato zadnji božič s starimi starši, potem res ne bo uspelo," je poudarila. Podprla je tudi priporočila nemške akademije znanosti Leopoldina o zaprtju trgovin, zmanjšanju stikov in podaljšanju božičnih praznikov do 10. januarja. 

"Ko postavljajo stojnice s kuhanim vinom in vafli, to ni v skladu z dogovorom, da je dovoljeno samo vzeti s sabo hrano in pijačo" je še opozorila v parlamentu in izpostavila, da več ne zadoščajo smernice, za katere so se dogovorili pred dvema tednom z voditelji 16 zveznih dežel o tem, da trgovine ostanejo odprte, da pa v restavracijah ni dovoljeno uživati hrane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta