(VIDEO) Poglejte, kako so domnevni ministrovi sorodniki na Hrvaškem napadli novinarko

M.R.
24.01.2020 11:08

Hrvaška policija je prijela štiri ljudi, ki so včeraj v okolici kraja Imotski napadli novinarko časopisa Slobodna Dalmacija, ko je prišla v bližino hiše zdravstvenega ministra Milana Kujundžića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Policija je sporočila, da je četverica najprej novinarko verbalno napadla, nato pa obkrožila njeno vozilo, v katerega se je pred njimi zatekla. Ko je skušala speljati, so ji to onemogočili in pri tem tudi poškodovali vozilo. 
{embed_youtube}https://youtu.be/AOPiB0hiehg{/embed_youtube}
Gre za moške, stare 42, 43, 66 in 68 let. Policija jih bo ovadila zaradi kaznivega dejanja protipravnega odvzema svobode in zaradi poškodovanja tuje lastnine, poročajo hrvaški mediji. 
Novinarka je sicer želela včeraj preveriti hišo, za katero je minister zapisal, da je velika vsega 100 kvadratnih metrov, v zemljiških knjigah pa je navedeno, da je njena površina skoraj še enkrat večja (184 kvadratnih metrov). Poleg tega je zapisal, da je hiša vredna vsega 533 evrov za kvadratni meter in da nima nobene posesti okoli hiše, a Slobodna Dalmacija poroča, da gre za dvonadstropno luksuzno vilo, ki leži na posesti s površino dobrih tisoč kvadratnih metrov. Spletni portal Index.hr pa je objavil več fotografij te hiše, ki kaže, da pred njo stoji tudi bazen.
Ko se je novinarka parkirala pred hišo in se pripravljala, da bo s fotoaparatom naredila nekaj posnetkov, pa je nekdo že vpil z bližnjega gradbišča, kjer nastaja nova hiša. Hitro je pritekel k njej. Novinarka je takoj ugotovila, da gre za ministrovega sorodnika, saj je z njim nedavno govorila, ko je delala reportažo o rezultatih lokalnih volitev. "Ni me rad videl," je zapisala novinarka. 

"Ministrova cesta"

On pa ji je takoj povedal, da tam ne sme snemati, in jo spraševal, kdo ji je dal dovoljenje za to, nalog in ji povedal, da gre za ministrovo cesto, s katere da mora takoj umakniti svoje vozilo. "Umakni se, umakni se," se je drl in se ji po njenem pripovedovanju vse bolj približeval k obrazu. 
Samozavestno mu je povedala, da je to občinska cesta, kar je pred odhodom na teren tudi preverila. "Ni mi verjel. Odprla sem aplikacijo na mobilniku, našla parcelo ceste in mu pokazala podatke, da bo videl, da imam prav. Rekel je, da je to laž, da je vse Milanovo in da je Milan lastnik hiše in da Milan okoli nje ne želi novinarjev," je zapisala novinarka. Pri tem naj bi tudi krilil z rokami. 
Nato je stopila k avtu, hkrati pa so prišli še ostali delavci, štiri ali pet naj bi jih bilo. Vsi naj bi se pri tem drli, da se mora umakniti, ker da je to "Milanova cesta". "Obkrožili so me ... Vsako luknjo okoli mene so ogradili," nadaljuje zgodbo in pravi, da je nato sedla v avto.
Moški, ki so dejali, da so vsi ministrovi sorodniki, so njen avto obkrožili. En je sedel na prtljažnik, tisti, ki ga je poznala od prej, pa je bil na pokrovu motorja. Tretji si je nadel kapuco in jo snemal. "Drli so se, vzklikali, z naslanjanjem majali avtomobil. Hotela sem pobegniti, oditi. Vzkliknila sem jim, naj se umaknejo, odprla okno in se drla, da me pustijo, da mirno odidem. Niso hoteli. Prižgala sem vozilo in stopila na plin. Oni pa so stopili pred pokrov motorja, vsi razen tistega, ki je bil na prtljažniku in pazil, da ne bi zapeljala vzvratno," opisuje dogajanje. 
V nadaljevanju je zapisala, da jo je zgrabila panika, pričela se je tresti, prek mobilnika je poklicala svoje urednike in ti so nato poklicali policijo. In tudi napadalci so nekoga poklicali. Med seboj naj bi govorili, da kličejo ministra. Pri tem naj bi odpirali vrata njenega vozila, razmajali kljuko na sovoznikovih vratih, na voznikovih pa so jo podrsali. "Nisem se mogla premakniti ne naprej ne nazaj," je še zapisala. 

Pred policijo vse zanikali

"'Greš z nami na pijačo, pridi z nami v hišo, se bomo malo podružili, daj, bomo popili šilce, ti in mi štirje, he he he,' je dejal moški s protezo," novinarka navaja izjavo enega izmed storilcev, ki je nato še odprl voznikova vrata. Nato pa je drugi dejal, da mu je minister naročil, naj jo izpustijo. "Kaj bi bilo, če bi rekel, naj me zadržijo," se ob tem sprašuje. 
Vse skupaj je trajalo približno pol ure. Nato je ministrov sorodnik, ki ga je poznala, prišel do avtomobila, da ni mogla izstopiti, udarjal po steklu in nekaj vpil. Takrat je prišla policija. Policisti so najprej govorili z njo, pokazala jim je posnetke, na nekaterih pa je bila le črnina, saj zaradi panike objektiva sploh ni uperila proti njim. 
"Ma laže, nič nismo storili, ona je prišla sem, mi pa smo jo samo vprašali: 'Oprostite gospodična, vam lahko kako pomagamo?'" novinarka spet navaja njihovo pojasnilo policistom. Navkljub posnetku so vse zanikali. Novinarka se sprašuje, če so tako samozavestni, ker se nikogar ne bojijo in ker imajo očitno dobrega "gazdo". S tem izrazom so namreč ves čas govorili o ministru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta