(VIDEO) Rusi širijo novico: "Krim napaden z močnimi raketami, ki jih je v tajnosti poslal Biden"

M.R.
29.04.2024 11:12

Ukrajinske sile naj bi z raketami napadle sisteme protizračne obrambe na Krimu. Poročila na omrežju X kažejo, da naj bi Ukrajina rusko protizračno obrambo napadla s taktičnimi balističnimi raketami na rtu Tarhankut, na zahodu Krima.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rakete ATACMS naj bi ZDA Ukrajini izročile v tajnosti.
Profimedia

Profil War Translate je objavil posnetek zaslona ruskih kanalov, na katerih panično poročajo o napadu, ki naj bi se zgodil v soboto tekom noči. "Ponoči je sovražnik z raketami ATACMS, najverjetneje opremljenimi s kasetnimi bojnimi glavami, napadal enote protizračne obrambe na rtu Tarhankut," naj bi ob tem zapisali ruski vojni poročevalci. 

Dodali so še, da bo verjetno Kijev za dan zmage in inavguracijo novega vojaškega poveljnika skušal organizirati nove bojne operacije. 

Ukrajina je sicer že 23. avgusta lani na rtu Tarhankut uničila protizračni obrambni sistem S-400. "Glede na omejeno količino takšnih sistemov v sovražnikovem arzenalu, je bil to boleč udarec za okupatorjevo protizračno obrambo," so tedaj ocenili ukrajinski obveščevalci. 

V pričakovanju Bidnovega podpisa: Bo Kijev dobil orožje, ki ga Američani do zdaj niso hoteli poslati?

Ta mesec je Ukrajina napadla veliko rusko letališče v Džankoju na Krimu. Pri tem napadu so ukrajinske sile prvič uporabile rakete ATAMCS, ki so jih Ukrajini v popolni tajnosti izročile ZDA. Za zdaj še ni potrjeno, ali so tudi v zadnjih napadih na rusko protizračno obrambo uporabili ta raketni sistem. 

Rakete dolgega dometa so na zahtevo ameriškega predsednika Joea Bidna Ukrajini ZDA poslale v začetku leta. Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Vedant Patel je pojasnil, da izročitve niso javno obelodanili zato, da so zaščitili operativno varnost Ukrajine. 

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je pretekli teden potrdil novinarjem, da so Ukrajini izročili "pomembno količino" projektilov, ki lahko zadenejo do 450 kilometrov oddaljene cilje. 

Pentagon je sprva dolgo zavračal dobavo raket dolgega dometa Ukrajini, ker se je bal, da bi jih lahko ukrajinske sile uporabile za napade globoko znotraj ruskega ozemlja, kar bi lahko potencialno izzvalo še dodatno zaostritev vojne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta