(VIDEO) Smrtna tišina, zaprti hoteli, odleteli so celo golobi. Trenutno stanje v Benetkah je srhljivo

A.L.
19.05.2020 13:52

Turizem predstavlja vir dohodka za 65 odstotkov Benečanov. Zdaj je zaradi koronavirusa ta zamrl, trgi so prazni, hoteli zaprti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Tudi golobi so izginili z beneškega trga svetega Marka, pišejo tuji mediji in tako poskušajo orisati trenutno stanje v sicer nadvse priljubljenem turističnem kraju. "Zakaj bi bili tukaj, če jih nihče ne more hraniti. Turisti so zaradi koronavirusa mesto zapustili, domačini si želijo, da bi se vrnili," poročajo mediji. "Benetke so brez turistov mrtvo mesto," pravi 66-letni gondoler Mauro Sambo, ki je v tem poslu od leta 1975. Okoli znanega kanala Canale Grande vlada smrtna tišina, okrašene palače in luksuzni hoteli so zaprti.
{embed_youtube}https://youtu.be/xRxw9VFpvHg{/embed_youtube}
Turizem predstavlja nadvse pomembno panogo za Italijane, poleg tega v italijanskem BDP-ju predstavlja 13 odstotkov. 15 odstotkov vseh delovnih mest v državi je v tem sektorju. V Benetkah je to še posebej izrazito, tam od turizma živi kar 65 odstotkov prebivalcev. Tujci predstavljajo okoli 85 odstotkov vseh turistov, ki obiščejo Benetke, zato je trenutno stanje, ki je posledica novega koronavirusa, za domačine skoraj pogubno. "Marsikatere destinacije imajo vsaj več domačih kot tujih gostov," pravi Paola Mar iz mestnega turističnega urada in s tem sporoča, da so Benetke v zares nezavidljivem položaju.
"To je vojna. A tudi vojne smo že preživeli," pravi 47-letni gradbenik Francesco Peci, ki dodaja, da bodo preživeli tudi to, a turizem je nujen. S tem se strinja tudi 61-letni zlatar Enrico Facchetti. "Gospodarstvo mesta temelji na turizmu. Morda je to napaka, a nismo imeli druge izbire."
{embed_youtube}https://youtu.be/TKsjdAEugWM{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta