(VIDEO) Trumpa po okužbi s koronavirusom prepeljali v bolnišnico, oglasil se je Kim Jong Un

Gr.G., A.L., STA
03.10.2020 06:35

Nenavadno bled Trump se je zahvalil vsem za izjemno podporo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trump maha iz limuzine, s katero je prispel v bolnišnico Walter Reed v Marylandu.
EPA
EPA

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa so manj kot 24 ur po tistem, ko je sporočil, da sta s soprogo Melanio okužena z novim koronavirusom, prepeljali na zdravljenje v vojaško bolnišnico Walter Reed v Washingtonu, poročajo ameriški mediji. Pred tem so zdravniki Bele hiše povedali, da ima predsednik blage simptome in da je nekoliko utrujen. Preden so ga odpeljali je posnel in na Twitterju objavil video v katerem trdi, da se skupaj s prvo damo zelo dobro počutita. Nenavadno bled Trump se je zahvalil vsem za izjemno podporo. To je bila njegova prva objava na Twitterju po skoraj 20 urah potem, ko je v petek zjutraj sporočil, da sta bila njegov in test soproge za koronavirus pozitivna.

V Beli hiši so poudarili, da je predsednik dobre volje in je kljub simptomom ves dan delal. Tudi v bolnišnici naj bi nadaljeval z delom. Sicer naj bi bil sprejem v bolnišnico previdnostni ukrep, za katerega so se odločili na priporočilo zdravnikov, so sporočili iz Bele hiše, poroča BBC.

EPA

Med tistimi, ki so Trumpu želeli hitro okrevanje je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. "Z Michelle upava, da predsednik in prva dama ter vsi drugi v ZDA, ki jih je prizadel koronavirus, dobivajo potrebno nego in so na poti hitrega okrevanja. Čeprav smo sredi velike politične bitke in je veliko na kocki, ne smemo pozabiti, da smo vsi Američani. Vsi smo ljudje in želimo zdravja vsakomur ne glede na stranko," je izjavil Obama.

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je tvitnil, da to ne sme biti strankarski trenutek ampak ameriški trenutek. Njegova kampanja za nekaj časa ne bo objavljala negativnih oglasov o Trumpu. Koliko časa bo to trajalo bo odvisno tudi od samega Trumpa, bo med okrevanjem tudi tudi sam dal mir z napadi. 

Biden namerava svojo kampanjo peljati naprej, vendar za zdaj brez negativnosti, kar bo priložnost, da Američanom razloži svojo vizijo in se pri tem komu tudi zameri. Doslej je bilo namreč dovolj le opozarjanje na to kar dela Trump.

ZDA so imele do sinoči 7,3 milijona okuženih in skoraj 209.000 mrtvih. 74-letni Trump se je žrtev spomnil zelo redko. Pred kratkim je zatrdil, da koronavirus praktično nikogar ne prizadeva, razen starejših in bolnih. 

Njegov zdravnik Sean Conlery je sporočil, da predsednika zdravijo z mešanico protiteles. "Dobil je eno samo 8-gramsko dozo poliklonalnega koktajla protiteles, ki ga proizvaja Regeneron. Dobiva tudi cink, vitamin D, melatonin, dnevno dozo aspirina in famotidin," je sporočil zdravnik in zatrdil, da je predsednik sicer malce izčrpan, vendar dobrega duha. Conlery je dodal, da se prva dama prav tako počuti dobro razen malce kašlja in glavobola.

Omenjene mešanice protiteles, ki jo proizvaja Regeneron, regulatorji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še niso odobrili. To pomeni, da gre za eksperimentalno zdravilo. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je kasneje sporočila, da Trumpa po posvetu z zdravniki zdravijo s protivirusnim zdravilom remdesivirjem, da pa "ne potrebuje dodatnega kisika".

Po besedah Conleryja se prva dama Melania prav tako počuti dobro, razen malce kašlja in glavobola.

Trump še naprej vodi državo

Predsedniških pooblastil niso prenesli na podpredsednika ZDA Mika Pencea, čigar test za koronavirus je bil negativen. Trump namerava voditi državo iz posebnega "izvršnega oddelka" vojaške bolnišnice Walter Reed, ki je neke vrste bolnišnica v bolnišnici. Zdravniki ga bodo opazovali medtem pa bo lahko delal naprej. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je dejala, da bo predsednik v bolnišnici nekaj dni. Ne, da bi bilo to potrebno ampak na priporočilo zdravnika iz obilice previdnosti.

EPA

Ameriški mediji poročajo, da je v Beli hiši zavladala prava panika med osebjem, ki se pospešeno testira, kakor tudi vsi, ki so bili v zadnjem tednu dni v stiku s predsednikom ZDA. Zaposleni so jezni na odgovorne, saj tudi po potrditvi predsednikove okužbe nekateri ne nosijo mask kot na primer šef kabineta Mark Meadows.

Pozitivna na testu sta republikanska senatorja Mike Lee iz Utaha in Tom Tillis iz Severne Karoline, ki sta se konec prejšnjega tedna udeležila slovesne objave nominacije Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico. Mediji poročajo, da je Coney Barrettova poleti prebolela covid-19. Okužena sta tako že dva republikanska člana odbora za pravosodje, ki bo imel 12. oktobra zaslišanje bodoče sodnice. Na srečo republikancev vse poteka na daljavo, sicer morda ne bi imeli večine za njeno potrditev.

Da je okužena s covidom-19, je v petek zvečer sporočila tudi nekdanja predsednikova svetovalka Kellyanne Conway, a dodala, da ima "blažje" simptome. Po poročanju medijev je okužba z novim koronavirusom potrjena tudi pri šefu Trumpove kampanje Billu Stepienu. Tudi ta naj bi imel blažjo obliko bolezni in je trenutno v karanteni, še navaja AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta