(ODZIVI) Poznavalec ZDA Ferfila pojasnjuje, kako utegne Trumpu tik pred volitvami škoditi okužba s covidom-19

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
02.10.2020 11:31
Po Trumpovi okužbi: Nošnja mask oziroma zarečenega kruha se največ poje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bogomil Ferfila: "Republikanci zdaj že vedo, da bi bilo prestavljanje ameriških predsedniških volitev s 3. novembra nemogoče." 
Tit Košir

"Seveda je največji štos pri okužbi predsednika Donalda Trumpa in tudi soproge z novim koronavirusom to, da so republikanski spin doktorji že lansirali napoved, kako da bo Trumpov demokratski protikandidat tisti, ki bo razglasil, da je staknil covid-19 in zavoljo tega ne bo šel na televizijsko soočenje. Namreč zato, ker se v resnici debate s Trumpom boji. Zdaj pa je ravno obratno in - niti ni spin! Torej, da bi bili namreč v republikanskem taboru rekli, ker je bil na prvi debati v Clevelandu predsednik tako slab, je boljše, če ga na drugo in tretje soočenje ne bo. Bo že držalo, da je okužba predsedniškega para posledica tega, da na predvolilnih srečanji in zborih republikanci pač niso kaj preveč disciplinirano nosili zaščitnih mask oziroma jih sploh niso nosili," pravi politolog in ekonomist, univerzitetni profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila, sicer poznavalec Združenih držav Amerike.

Bogomil Ferfila: "Republikanci zdaj že vedo, da bi bilo prestavljanje ameriških predsedniških volitev s 3. novembra nemogoče." 
Tit Košir

Naš sogovornik nadaljuje: "Okužba Trumpu v predsedniški tekmi zagotovo ne bo pomagala. Delitev med republikanci in demokrati glede nevarnosti covida -19 je v ZDA zelo jasna. Republikanci ves čas skušajo minimalizirati nevarnosti te bolezni, demokrati pa nanje ves čas opozarjajo. Zategadelj bo ta Trumpova nesreča plus za demokrate. Če pa bo to že dovolj za novembrsko zmago njihovega Joe Bidna, pa je za za daj še prezgodaj soditi. Vsekakor je Trump na lastni koži doživel, da so imeli demokrati bolj prav in da je živel v zmoti, ko se je norčeval tudi iz Bidnovega nošenja mask." Hja, zarečenega kruha se največ poje, pravi slovenski pregovor. Verjetno Melania svojega moža ni utegnila opomniti nanj.

Pa bi lahko zavoljo Trumpove bolezni predsedniške volitve 3. novembra prestavili? "Ne, ne! Zamisel o prestavitvi volitev je itak zrasla na republikanskem zelniku že prej. Vendar so njihovi ustavni pravniki takoj preigrali to varianto ter ugotovili, da je datum, prvi torek po nedelji v mesecu, zafiksiran. No, če bi se nemara covid-19 do takrat tako zelo razširil, bi morda lahko preklicali neposredne volitve v kakšni posamezni zvezni državii. Ampak do tega ne bo prišlo. Kajti drži, kar je sporočil tudi Trump, da je v ZDA smrtnost zavoljo novega koronavirusa od izbruha epidemije do danes padla za 80 odstotkov. Čeprav širjenje okužb ostaja visoko, pa ni več toliko mrtvih."

"Če pa bi se na volitvah vendarle kaj zapletlo, bo Trumpu v pomoč tudi nedavno imenovanje nove sodnice vrhovnega sodišča, konservativke Amy Coney Barrett. Kajti v resnici Američani v posamezni državi izvolijo zgolj elektorje, tako da morda teh volitev niti ne bi potrebovali. Šele elektorji v resnici na koncu oddajo glas za enega od predsedniških kandidatov. Vendar bi takšen preklic volitev v kakšni zvezni državi gotovo sprožil hudo hajko in ostre pravne spore. Zato tega ne bo. Trn v peti pa je republikancem še glasovanje po pošti. To glasovanje bi Trump najraje razglasil za sporno oziroma da ni legitimno. Torej možnosti za pravne spore je še zmeraj veliko. Vendar pa republikanci zdaj vsaj že vedo, da prestavljanje volitev na kasnejši datum ni mogoče," še pove Večerov sogovornik Bogomil Ferfila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta