(VIDEO) Vojna je v brutalni fazi: Tako je zdaj videti vas v Ukrajini

M.R.
22.05.2024 15:48

Vojna v Ukrajini je prešla v brutalno fazo, srditi boji potekajo na več sto kilometrih bojne črte. Nepričakovani vdor Rusov preko meje in prodor proti drugemu največjemu ukrajinskemu mestu Harkov sta intenzivnost še povečala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obstreljevanje vasi Belogorovka
X/ilija Ponomarenko

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek obstreljevanja Belogorovke v regiji Lugansk, ki so jo Rusi zasuli s številnimi raketami. 

Ruska stran je že na začetku vojne pred dobrima dvema letoma opustila taktiko hitre okupacije, nato pa se je iz dneva v dan vse bolj posluževala taktike brutalnega uničevanja, da je potem vojska lahko vkorakala na popolnoma opustošena območja.

Ruska vojska pri bombardiranju v zadnjih mesecih vse bolj pogosto uporablja tako imenovane drseče bombe. Po nekaterih podatkih naj bi jih samo v enem tednu obleganja obmejnega mesta Vovčansk odvrgla več kot 200. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da je samo marca Rusija odvrgla 3000 takšnih bomb, šef policije v Vovčansku Oleksij Harkivski pa si je od blizu lahko ogledal eksplozije teh drsečih bomb. "Ni besed, s katerimi bi lahko opisal posledice napada s takšno bombo. Ljudje ležijo raztrgani," je dejal. 

Zelo uničujoče bombe

Množična uporaba drsečih bomb je pri Rusiji precej nova, hkrati pa zelo uničujoča za ukrajinske sile. Gre za stare sovjetske bombe, ki so jim Rusi sedaj namestili krila in jih opremili tudi s satelitsko navigacijo. Britanska medijska hiša BBC piše, da so zelo poceni in zelo uničujoče.

Nedavno poročilo Centra za analizo evropske politike (CEPA) je pokazalo, da so bile te bombe odločilne pri februarskem zavzemanju Avdijivke. Ruske sile jih sedaj uporabljajo tudi pri napadih na mesto Harkov, Ukrajina pa za zdaj ni našla prave obrambe pred njimi. 

Tudi Rusi imajo velike izgube

Uspehe ruske vojske v zadnjih tednih na bojišču, ki za Ukrajino še niso usodni, spremljajo tudi velike izgube na ruski strani. Včeraj je ukrajinska stran sporočila, da je bilo samo v ponedeljek ubitih 1380 ruskih vojakov, uničenih 15 tankov in 34 oklepnih vozil. Poročali so še, da so v samo enem dnevu uničili 42 sovražnikovih kosov topništva. Seveda gre za informacije, ki niso neodvisno preverjene. Je pa treba dodati, da so bile številke v dnevnih poročilih v prejšnjih mesecih po večini nižje. Prav aktualni podatki pa kažejo, da je vojna morda prešla v najbolj brutalno fazo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta