(VIDEO) Ukrajinski dron v napadu na rusko rafinerijo preletel 1500 kilometrov

STA, M.R.
09.05.2024 17:17

Ukrajina je z dronom napadla naftno rafinerijo v oddaljeni ruski republiki Baškortostan, je povedal neimenovani ukrajinski obrambni uradnik, ki je 1500-kilometrski let brezpilotnika označil za rekordnega. Rusija je napad potrdila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Napad na rafinerijo v republiki Baškortostan je bil delo ukrajinske varnostne službe SBU, je dejal ukrajinski uradnik in pojasnil, da je dron skupno preletel kar 1500 kilometrov. Hkrati je potrdil tudi napade na dve skladišči nafte v regiji Krasnodar na jugu Rusije.

"SBU je ponovno dokazala, da ima zmogljive tehnološke rešitve, s katerimi lahko sovražniku zadaja boleče udarce," je še dodal.

Vodja ruske republike Baškortostan Radij Habirov je potrdil, da je bila rafinerija v mestu Salavat tarča napada, a odgovornosti zanj ni pripisal nikomur. "Ni požara in žrtev," je medtem v odzivu na napad sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Po navedbah lokalnih oblasti naj bi bila rafinerija poškodovana, a še naprej deluje nemoteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v Krasnodarju so medtem sporočile, da je zagorelo skladišče nafte blizu mesta Anapa. Domnevajo, da naj bi požar povzročil ukrajinski napad z droni.

Na Slovaškem vedno več Ukrajincev na begu pred mobilizacijo

Slovaška v zadnjem času beleži povečano število neregularnih prihodov ukrajinskih moških med 18 in 60 letom, torej v primerni starosti za vpoklic v vojsko. Tem je izstop iz države uradno prepovedan od začetka ruske invazije leta 2022, ob tem pa so v Kijevu aprila znižali starostno mejo za vpoklic in zaostrili kazni za tiste, ki se temu izogibajo.

Slovaška obmejna policija je danes sporočila, da je v prvih štirih mesecih tega leta pridržala in nato izpustila 338 Ukrajincev, ki so nezakonito prečkali mejo, medtem ko je bilo v enakem obdobju leta 2023 takšnih primerov le 166.

"Samo v prvem tednu maja smo na meji zajeli 45 mož iz Ukrajine. V enakem obdobju lani so bili štirje," je dodala predstavnica slovaške obmejne policije Agnesa Kopernicka. Pojasnila je, da Ukrajince, ki nezakonito prečkajo mejo, pridržijo in popišejo, jim izdajo dovoljenje za bivanje na Slovaškem, nato pa jih izpustijo.

Tudi ukrajinska obmejna straža je ta teden sporočila, da je v reki Tisi ob meji z Romunijo odkrila trupla treh Ukrajincev. Pot prek reke Tise je še ena od poti za pobeg iz države, ki jo ukrajinski moški uporabljajo, da bi se izognili mobilizaciji.

Povečano število pobegov sledi nedavni potezi ukrajinske vlade, ki je aprila zaradi pomanjkanja vojakov na fronti z novo zakonodajo med drugim zaostrila kazni za tiste, ki se izmikajo vpoklicu, in znižala starostno mejo za vpoklic vojakov s 27 na 25 let, da bi olajšala mobilizacijo.

Ob tem je zunanje ministrstvo v Kijevu ukinilo konzularne storitve za vse ukrajinske moške, stare od 18 do 60 let. Ukrajinska predstavništva moškim v tujini sedaj izdajajo le dokumente, ki jim omogočajo vrnitev v domovino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta