Vojna v Ukrajini: Načrtovanje ljubi tišino

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
13.06.2023 05:00

Tudi po tednu dni bojev ni jasno, kam je usmerjena ukrajinska protiofenziva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojak na tanku nekje v regiji Doneck
Reuters

Vodstvo ukrajinske vojske še zmeraj ni z ničimer nakazalo ali napovedalo, kaj je glavni cilj protiofenzive, ki se je brez velikega pompa začela pred tednom dni. Načrtovanje ljubi tišino, je moto generalov in politikov, in to so večkrat tudi povedali. Zmedeni so skoraj vsi - z generalštabom ruske vojske na čelu, saj ukrajinske sile v omejenem obsegu napadajo na več odsekih tisočkilometrske fronte hkrati.

Po dolgih mesecih zamrznjenega konflikta, ko so se spopadi osredotočali na strateško precej nepomembno mesto Bahmut, ki so ga po tisočih žrtvah na obeh straneh osvojili plačanci ruske skupine Wagner, zdaj počasi napredujejo Ukrajinci. Ukrajinske enote so osvobodile tri vasi v regiji Doneck na vzhodu države, so v nedeljo zvečer sporočile ukrajinske oblasti. Gre za prve uspehe ukrajinskih sil v protiofenzivi, ki jo je v soboto potrdil predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska vojska je nato včeraj sporočila, da je osvobodila še eno vas v regiji. "Hvaležen sem našim vojakom za ta dan. /.../ Hvala! Hvala vam za vsak korak, za vsako bitko, za vsakega uničenega okupatorja," je v svojem dnevnem sporočilu zapisal Zelenski. Moskva navedb Kijeva seveda ni potrdila in navaja, da so ruske sile odbile ukrajinske napade v regiji.

Precej razburjenja v ruskih vrstah sicer sproža pobuda oziroma ukaz obrambnega ministra Sergeja Šojguja, da se morajo tudi paravojaške enote, ki sodelujejo v vojni, do 1. julija podrediti poveljstvu ruske vojske. Medtem ko so tako imenovani kadirovci čečenskega voditelja Ramzana Kadirova takšen sporazum včeraj že podpisali, noče vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin, ki je v stalnem sporu z vodstvom ruske vojske in Šojgujem osebno, o tem niti slišati. Prigožin ob tem ne skopari s kritikami na račun ruske vojske; najprej jo je v času bojev za Bahmut obtoževal, da njegovim borcem ne dobavlja streliva, zdaj pa jo krivi, da se umika z bočnih položajev okoli okupiranega mesta, kjer meter za metrom napredujejo ukrajinski vojaki.

V luči ukrajinske vojne se je včeraj začela največja letalska vaja v zgodovini zveze Nato, ki bo potekala do 23. junija. Koordinirala jo bo Nemčija, v njej pa bo sodelovalo približno 220 bojnih letal in 10.000 vojakov iz 25 članic in partneric Nata, tudi Slovenije. Vajo, imenovana Air Defender 23, so zasnovali leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim, čeprav ni uperjena proti nikomur, je pred začetkom izjavil generalpodpolkovnik Ingo Gerhartz, poveljnik nemških zračnih sil. Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta