Volitve v Združenem kraljestvu: Vzporedne volitve kažejo na visoko zmago laburistov

J.K.
04.07.2024 23:45

Če bo po preštetih vseh glasovnicah ostalo pri zmagi laburistov, bo kralj Karel III. Keirja Starmerja v petek imenoval za novega premierja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starmer bo prvi laburistični premier po Gordonu Brownu. 
Reuters

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji so glede na izide vzporednih volitev prepričljivo zmagali doslej opozicijski laburisti. V 650-članskem parlamentu se jim obeta 410 sedežev, konservativci naj bi jih zasedli le 131. Na tretjem mestu so liberalni demokrati z 61 poslanci. Skrajno desna populistična Reform UK naj bi zasedla 13 sedežev, Škotska nacionalna stranka naj bi jih ohranila le še 10, valižanska stranka Plaid Cymru pa štiri. Zelenim naj bi pripadla le dva sedeža, 19 pa ostalim, nestrankarskim kandidatom. 

Glede na vzporedne volitve, izvedene za televizije BBC, ITV in Sky, so si laburisti v skladu z napovedmi anket zagotovili prepričljivo večino, njihov predsednik Keir Starmer pa bo najverjetneje postal novi premier.

Keir Starmer je na volišče prišel s soprogo Victorio. 
Reuters

Konservativci pod vodstvom trenutnega premierja Rishija Sunaka se po 14 letih verjetno poslavljajo z oblasti. Medtem ko so še leta 2019 zasedli 365 sedežev, se jim jih tokrat obeta le 131. Če bo ostalo pri zmagi laburistov, bo Sunak že v petek obiskal kralja Karla III. in podpisal odstopno izjavo, monarh pa bo kmalu za tem Starmerju poveril mandat za sestavo nove vlade. Ta bo nato oblikoval svoj kabinet, in se v roku enega tedna vselil v rezidenco na Downing Street 10. 

Vzporedne volitve so se sicer doslej večinoma izkazale za zanesljiv pokazatelj dejanskega rezultata glasovanja. Ponoči bodo nato postopoma kapljali tudi uradni izidi iz 650 volilnih enot, pri čemer naj bi jih bilo med 3. in 5. uro zjutraj znanih že okrog dve tretjini.

Premier Rishi Sunak na volišču s soprogo Akshato Murty. 
EPA

Za osvojitev večine v parlamentu je potrebna zmaga v 326 enotah. Če bodo uradni izidi potrdili rezultate vzporednih volitev, bo šlo za prvo zmago za laburiste po letu 2005, ko jih je vodil še Tony Blair, ki je dve leti kasneje odstopil, in premiersko mesto za tri leta predal Gordonu Brownu. 2010 so se na oblast vrnili torijci. V tem času so se na premierskih mestih izmenjali David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss in Rishi Sunak

Okoli 46 milijonov Britancev je bolilo novi 650-članski parlament. 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta