Von der Leynova: "Grčija je evropski ščit!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.03.2020 19:32

Za varovanje zunanje meje EU bo Grčija dobila 700 milijonov evrov. Ob zaščiti meje je treba spoštovati tudi mednarodno pravo in človekove pravice, je posvaril predsednik Evropskega sveta Michel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Le nekaj dni po tem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan napovedal, da so turška vrata v EU za migrante in begunce odprta, so si razmere na grško-turški meji, kjer naj bi bilo okoli 13.000 obupanih ljudi, iz helikopterja včeraj ogledali vodilni ljudje EU. Grčiji, ki je že vse od začetka begunske krize leta 2015 na udaru beguncev in migrantov, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poleg moralne podpore in zahvale, da opravlja nalogo evropskega ščita, obljubila tudi konkretno finančno in materialno pomoč. Grčija bo za obvladovanje situacije dobila 700 milijonov evrov, 350 milijonov evrov takoj, medtem ko bo enak znesek na voljo z aktivacijo civilne zaščite v obliki zdravstvene opreme, zdravstvenega osebja, odej in šotorov. Poleg tega bo Frontex, ki pomaga varovati zunanje meje EU na kopnem in na morju, v to državo v pomoč že prisotnim 530 pripadnikom mejne straže poslal dodatnih 100 pripadnikov. Prav tako bo za varovanje meje dodatno poslal še ladjo, šest nadzornih plovil, dva helikopterja in tri vozila, ki omogočajo nadzor s termovizijo.
"Ljudje zgolj sredstvo za dosego cilja"
Vse to, da bi obranili meje EU, kajti, kot je poudarila Von der Leynova, so grške meje tudi evropske meje, zato je dogajanje tam skupna odgovornost EU. "Tisti, ki želijo preizkušati enotnost EU, bodo razočarani," je opozorila predsednica Evropske komisije in obenem dodala, da "Turčija ni sovražnica. A tudi ljudje niso zgolj sredstvo za dosego cilja." Ob tem je izrazila sočutje za migrante, ki jih je turški predsednik z obljubami pripeljal v brezizhoden položaj. Podporo Grčiji je izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je dejal, da zaščita mej EU ključna, "zato smo skupaj v tej situaciji". Obenem je posvaril, da je pri tej zaščiti treba spoštovati tako mednarodno pravo kot človekove pravice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta