Vročinski val povzroča požare

ZUR
19.07.2022 18:15

Vročinski val, ki je zajel večji del zahodne Evrope in okrepil številne požare, se pomika proti severu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boj z ognjem v španski Zamori. 
Epa

Zaradi suhega vremena in visokih temperatur so v številnih delih Evrope nastali pogoji za vžig in hitro širjenje požarov. V zadnjem tednu so med drugim izbruhnili številni požari na Hrvaškem, v Franciji, Grčiji, Italiji, na Portugalskem in v Španiji.

STA in tuje agencije poročajo, da se skoraj 1700 gasilcev na jugozahodu Francije ob podpori letal bori z dvema velikima požaroma, ki sta doslej uničila skoraj 17.000 hektarjev gozda. Koordinacijski center za odzivanje na nesreče, mehanizem Evropske unije na področju civilne zaščite, je med vikendom aktiviral tudi satelitsko storitev Copernicus, da bi francoskim oblastem pomagal pri spremljanju stanja gozdnih požarov na jugozahodu države. Na pomoč francoskim gasilcem sta priskočili dve gasilski letali iz flote rescEU.

V Franciji požari divjajo tudi v gozdovih.
Epa

Na Portugalskem se medtem več kot 1400 gasilcev bori s požari v osrednjem in severnem delu države, čeprav so se temperature v zadnjih dneh bistveno znižale. Tudi v Španiji še naprej divja več kot deset požarov, med drugim tudi v severozahodni pokrajini Zamora, kjer je že prejšnji mesec izbruhnil velik požar. Prav tako so iz te pokrajine ta teden morali evakuirati skoraj 6000 ljudi, potem ko so plameni uničili več tisoč hektarjev travnikov in gozdov.

Boj z ognjem v španski Zamori. 
Epa

"Letos so požari v naši državi uničili več kot 70.000 hektarjev ozemlja. Za lažjo predstavo, to je skoraj dvakrat več od povprečja v zadnjem desetletju," je dejal španski premier Pedro Sanchez, poroča STA.

Rekordne temperature v Veliki Britaniji

Vročinski val se zdaj pomika proti severu. V Veliki Britaniji so včeraj izmerili temperaturni rekord, v bližini letališča Heathrow se je živo srebro povzpelo na 40,2 stopinje Celzija. Zaradi tega so ponekod v Angliji in Walesu razglasili rdeči alarm, preventivno so zaprli nekatere železniške proge in šole.

V Londonu so bile rekordne temperature.
Epa
V Hyde Parku se Londončani ohlajajo po svoje.
Epa

Tudi v Franciji so se v različnih mestih na zahodu države v preteklih dneh spoprijeli z najvišjimi temperaturami doslej. V zahodni regiji Bretanja, ki je običajno hladna, poleti pa tam pogosto dežuje, so bile izmerjene rekordne temperature nad 40 stopinj Celzija. Ker se vročinski val sedaj pomika proti severovzhodu in ga nadomešča hladnejši zrak z Atlantika, so vremenoslovci v 15 departmajih odpravili rdeči alarm. V več deset departmajih pa še vedno velja oranžni alarm, saj pričakujejo, da se bodo na vzhodu in jugu temperature dvignile nad 40 stopinj Celzija. Nad 40 stopinj so se temperature povzpele tudi v Belgiji in Nemčiji. V 10 od 16 nemških zveznih dežel, večinoma na jugu, zahodu in severovzhodu, pa je bila razglašena najvišja od petih stopenj pripravljenosti za gozdne požare, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Italijo in Francijo prizadela še suša

Težave Italijanom povzročajo tudi še doslej neznane suše. Guverner Lombardije Attilio Fontana je opozoril, da je regija zaradi suše skoraj ostala brez vode za kmetijstvo, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA. "Jezera Maggiore, Garda in Como imajo rezerve, ki jih bo za kmetijske namene mogoče uporabiti še nekaj dni," je dejal in poudaril, da bo težko najti nadaljnje vodne vire za kmetijstvo, če v naslednjih dneh ne bo deževalo. Suša pesti tudi Francoze, predvsem tamkajšnje kmete, saj so nekateri deli države povsem izsušeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta