Vučić Ukrajino in eno od držav EU obtožil podajanja lažnih informacij glede bomb v potniških letalih

STA, ALA
18.04.2022 12:40

Vučić je Ukrajino in eno od držav Evropske unije obtožil, da širita lažne informacije o bombah v potniških letalih Air Serbia.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo obtožil Ukrajino in eno od držav EU, ki je ni poimensko navedel, da širita lažne informacije o bombah v potniških letalih srbskega letalskega prevoznika Air Serbia. Srbija je od vojne v Ukrajini ohranila povezavo z Moskvo, so pa od takrat prejeli številne grožnje z bombo na letalih Air Serbia.

Letalske povezave z Moskvo iz principa

"To počnejo tuje (obveščevalne) službe dveh držav. Ena je država članica EU, druga je Ukrajina," je dejal srbski predsednik, ki dokazov za svoje trditve ni podal, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja se je moralo zaradi grožnje z bombo v Beograd ali Moskvo vrniti več kot 20 letal Air Serbia. Beograjsko letališče so zaradi istega razloga morali evakuirati najmanj trikrat.

Srbija, ki je skoraj v celoti odvisna od ruskega plina in nafte, nasprotuje sankcijam proti Kremlju in ima še naprej vzpostavljene redne letalske povezave z Moskvo. V pogovoru za srbsko, provladno televizijo Pink je srbski predsednik dejal, da Srbija to počne "iz principa".

Brez sankcij

"Letalske povezave ohranjamo iz principa, saj želimo pokazati, da smo svobodna država in sami sprejemamo odločitve," je dejal Vučić, ki bo nocoj v Sloveniji na delovnem obisku.

Srbski predsednik je še dejal, da je v nedeljo za letalo Air Serbia, ko je bilo nad Slovaško, prav tako prišlo sporočilo o bombi na letalu, a je pilot nadaljeval polet "ker je vedel, da gre za lažno sporočilo".

Srbija, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji, je glasovala za resolucijo Združenih narodov, s katero so obsodili rusko invazijo na Ukrajino, ter za izključitev Rusije iz Sveta ZN za človekove pravice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta