WHO: zasvojenost s spolnostjo in videoigrami sta odslej bolezni

STA, GR.G.
17.05.2019 14:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Canstockphoto

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo v mednarodno klasifikacijo bolezni na novo uvrstila tudi kompulzivno spolno vedenje in zasvojenost z videoigrami. S tem bodo državne oblasti lahko zbirale statistike, spremljale trende in prilagajale proračune za spopadanje s temi problemi. 
Definicija WHO pravi, da gre za kompulzivno spolno vedenje, ko postanejo spolne aktivnosti tako prevladujoče v posameznikovem življenju, da ta dlje časa zanemarja svoje zdravje, obveznosti in druge dejavnosti. V Nemčiji naj bi bilo takšnih ljudi okoli pol milijona, prizadeto pa naj bi bilo tudi podobno število njihovih partnerjev ali družinskih članov.
Zasvojenost z videoigrami pa je diagnosticirana, ko zasvojenost traja eno leto in znatno negativno vpliva na zmožnost delovanja posameznika v šoli, na delu ali z družino in prijatelji.

Reuters

Industrija protestira

Odločitev, da se na seznam doda zasvojenost z videoigrami je sprožila protest industrije z videoigrami, ker bi dolgotrajno igranje lahko postalo videno kot nekaj, za kar potrebuješ pomoč. Strokovnjak za klasifikacije bolezni pri WHO Robert Jakob je dejal, da "posameznika ne smemo označiti za bolnega samo zato, ker igra veliko iger na računalniku ali telefonu". Po podatkih Združenih narodov je sicer na več področjih po svetu vse več povpraševanja po zdravljenju zasvojenosti z videoigrami. S tem bodo tisti, ki jih prizadene ena od teh dveh bolezni, lažje prišli do pomoči, navaja dpa besede spolne terapevtke Heike Melzer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta