Wordle v roke New York Timesa

DR
01.02.2022 12:14

Virtualno besedno igro, ki je v nekaj mesecih obnorela svet in izgleda kot križanka, je za bajno vsoto odkupilo newyorško časopisno podjetje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Igra Wordle je v le nekaj mesecih obnorela svet.

Sašo Bizjak

Časnik New York Times je v ponedeljek objavil novico, da je kupil zelo priljubljeno besedno igro Wordle. Koliko so zanjo odšteli, še ni znano, sporočili so le, da so za igro plačali sedemmestno številko - torej več kot milijon dolarjev. Brezplačno preprosto besedno igro, ki so jo prvi spoznali uporabniki omrežja Twitter, je ustvaril programski inženir iz New Yorka Josh Wardle, navdihnila pa ga je njegova partnerka, ki je med karanteno neprestano igrala besedne igre. Najprej sta Wordle preizkušala sama, javnosti pa predstavila oktobra lani. Za oddajo BBC Today je Wardle povedal, da je že leta 2013 pripravil prototip za igro, vendar njegovi prijatelji niso bili navdušeni nad njo. A Wordle, ki jo je Wardle na WhatsAppu najprej testno delil s svojo družino, je hitro postala priljubljena in zasvojila milijone igralcev po vsem svetu, kar je presenetilo celo njenega avtorja. Po poročanju The New York Timesa dnevno ugiba isto besedo več kot 300 tisoč ljudi.

​Wardle je nadvse vesel sklenjenega dogovora z New York Timesom, ki obljublja, da bo igra za zdaj ostala brezplačna. Novico je takoj oznanil na družbenem omrežju Twitter in poudaril, da je že dolgo občudoval pristop New York Timesa do njihovih iger in spoštovanje, ki ga izkazujejo svojim igralcem. Pri časopisni hiši so se odzvali z izjavo, da ostajajo osredotočeni na to, da postanejo poglavitni časopis za vse angleško govoreče ljudi, ki želijo razumeti svet, njihove igre pa so ključni del te strategije. "Naše igre že zdaj zagotavljajo izvirno, kakovostno vsebino in izkušnje. Wordle bo zdaj postal del te vsakodnevne izkušnje in dal več milijonom ljudi po svetu še en razlog, da se pri zadovoljevanju svojih življenjskih in novičarskih potreb obrnejo na The Times," so še zapisali pri časopisu.

Eden od razlogov, zakaj je postala besedna igra Wordle tako priljubljena, je, da so njena pravila zelo preprosta. Igralec mora v šestih poskusih ugotoviti petčrkovno geslo, čas pri tem ni omejen. Vsak dan je objavljena nova uganka in igralci lahko na družbenih omrežjih sporočijo, kako hitro so jo rešili – vendar to storijo na način, ki ne pokvari igre tistim, ki še ne poznajo rešitve. Igralec na začetku napiše besedo, ki mu najprej pade na pamet. Če se kvadratek obarva rumeno, pomeni, da beseda vsebuje to črko, a da ni na pravem mestu. Zelena barva pomeni, da je črka na pravem mestu, siva barva pa sporoča, da lahko igralec v naslednjem poskusu na to črko pozabi. Po šestih poskusih je ugibanje za igralca za ta dan končano in v istem brskalniku ne more več igrati. Ko igralcu uspe uganiti besedo, mora na novo počakati do naslednjega dne. Prvo in glavno pravilo igre pa je - ne izdaj besede dneva.

"Gre za igro, ki od igralca zahteva le nekaj minut časa. In to je vse," je Wardle povedal za New York Times. Na vprašanje, ali namerava s tem zaslužiti, je odgovoril: "Ne razumem, zakaj nekaj ne more biti preprosto zabavno. Ni potrebno, da bi ljudem za igranje zaračunavali, in v idealnem primeru bi rad, da tako ostane." Besedna uganka, namenjena bogatenju besednega zaklada, je že zaživela tudi v slovenski različici z imenom Besedle. Medtem ko Wordle izziva igralce z eno besedo na dan, ima slovenski Besedle poleg besede dneva tudi možnost treniranja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta