Začenja se tekma za novega premierja ali premierko Velike Britanije

STA, A.L.
21.10.2022 12:40

Po četrtkovem odstopu premierke Liz Truss se danes začenja tekma za njenega naslednika ali naslednico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Liz Truss.
Reuters

Med favoriti je med drugim njen nasprotnik na prejšnjih volitvah znotraj konservativne stranke Rishi Sunak, nekateri britanski mediji in poslanci pa menijo, da bi lahko prišlo celo do spektakularnega povratka njenega predhodnika Borisa Johnsona.

Kandidati za naslednika ali naslednico Liz Truss na položaju vodje britanske vlade in stranke torijcev so danes pričeli z zbiranjem podpore med poslanci. O senzacionalnem povratku naj bi med drugim razmišljal nekdanji premier Boris Johnson.

Nedvomno sicer obstajajo takšni, ki si njegove vrnitve nikakor ne želijo in bi v tem primeru razmislili o lastnih položajih, res pa je, da ga veliko poslancev želi nazaj, ker v njem vidijo zmagovalca, poroča BBC.

Kandidati morajo do ponedeljka zbrati vsaj sto glasov podpore med konservativnimi poslanci,

Med favoriti se omenja tudi Rishi Sunak, nekdanji analitik pri banki Goldman Sachs in finančni minister v Johnsonovi vladi, ki je pred šestimi tedni na glasovanju članov konservativne stranke s 60.000 glasovi proti 81.000 izgubil tekmo za premierski položaj proti Liz Truss.

Čeprav se je izkazalo, da je imel prav, ko je opozarjal, da fiskalni načrt Trussove ogroža gospodarstvo, Sunak pri nekaterih konservativcih ostaja precej nepriljubljen, ker je pomagal sprožiti poletni upor proti Johnsonu, poroča Reuters.

Kot potencialni kandidatki se v britanskih medijih omenjata še nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt in Suella Braverman, ki je v sredo odstopila s položaja notranje ministrice.

Čeprav nobeden od možnih kandidatov še ni uradno napovedal svoje kandidature, BBC poroča, da naj bi Sunak doslej prejel podporo 44 poslancev, sledita pa mu Boris Johnson s 23 in Penny Mordaunt s 16 glasovi podpore.

Kandidati za naslednika Liz Truss morajo do ponedeljka zbrati vsaj sto glasov podpore med konservativnimi poslanci, kar pomeni, da se bodo za vodenje stranke - in s tem vlade - lahko potegovali največ trije kandidati.

Če zadostno podporo do ponedeljka ob dveh popoldan po londonskem času zbere le en kandidat oz. kandidatka, bo ime novega voditelja Združenega kraljestva znano že v ponedeljek. V nasprotnem bodo poslanci torijcev imeli čas do petka, da izvolijo novega voditelja.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je medtem pozval k sklicu predčasnih volitev, češ da konservativci ne morejo še tretjič v istem mandatu zamenjati vodje. Redne volitve so sicer predvidene za konec leta 2024 oziroma v začetek leta 2025.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta